Lämplig ålder på tik och hane

Det kan vara frestande att para hundarna tidigt men det är viktigt att både tiken och hanen är mogna fysiskt och mentalt. En tik får inte paras förrän tidigast vid andra löpet och inte tidigare än vid 18 månaders ålder. 

- Men det är inte alls säkert att det är lämpligt med en så tidig parning för alla hundar. En del behöver mer tid på sig för att mogna, säger Eva Axnér.


Att para för gamla tikar är inte heller bra. En tik som inte tidigare haft valpar bör inte vara äldre än sju år vid parning. Hanhundens ålder är inte reglerad i lagstiftningen men det kan vara klokt att tänka på att hanarnas fruktsamhet sjunker med åldern. Det är inte alls säkert att hanar över sju års ålder är fruktsamma längre.     

Insemination som verktyg i aveln 

Det blir allt vanligare att insemination används som verktyg i avel. Anledningarna till att man som uppfödare väljer att inseminera istället för att para hundarna på vanligt vis varierar. Det kan handla om en tillfällig skada som gör att en hane har svårt att para eller att det sociala samspelet mellan hundarna inte fungerar. Det kan också handla om att man importerat sperma från utlandet. 

- Hundar kan dessutom vara selektiva och ha tydliga partnerpreferenser som inte stämmer överens med ägarens önskemål, förklarar Eva Axnér. 

Innan man överväger insemination måste man dock utreda att det inte är dålig könsdrift eller andra fysiska orsaker som ligger bakom det faktum att det tilltänkta hundparet inte får till parningen.

Hur länge är en hund dräktig?

Det är många som undrar över hur länge en hund är dräktig. Vanligtvis är tiken dräktig i nio veckor, det motsvarar 63 dagar. En normal dräktighet brukar vara någonstans mellan 58-68 dagar.

Tecken på dräktighet

Efter parningen är tiken dräktig mellan 58-68 dagar. Det är en lång väntan och det kan vara svårt att veta om parningen gett resultat. De allra första tecknen på dräktighet är ofta diffusa och svåra att skilja från skendräktighet även för den mest erfarna uppfödaren.

- En del tikar blir hungrigare ganska tidigt under dräktigheten. I mitten av dräktigheten kan man ofta se en slemflytning och mot slutet kan juvren svullna. En del uppfödare tycker dessutom att tikarna ändrar beteendet lite, säger Eva Axnér.

Runda börjar tikarna oftast bli först i slutet av dräktigheten. Ungefär från vecka fem eller sex ökar tiken snabbt i vikt och efter sju veckor brukar man kunna känna fosterrörelse. Vill man veta säkert om tiken är dräktig eller inte är ultraljud definitivt den säkraste metoden - det kan man göra ungefär från dag 25.

Tänk på det här under dräktigheten

Det finns mycket att tänka på när tiken är dräktig. En av de viktigaste sakerna är att undvika stress i största möjliga mån. Detta gäller även om det är positiv stress det handlar om, även om normal motion fortfarande är nödvändig.

- Man ska också tänka på att inte utsätta tiken för onödiga smittorisker. Kan man undvika att flytta på tiken under dräktigheten är det bra. Från och med ungefär två veckor innan beräknad valpning får man inte åka mer än korta sträckor i bil med tiken, säger Eva Axnér.

När det gäller foder så föreslår Eva att man använder ett energirikt foder som är anpassat efter just dräktiga tikar. Man ska inte öka foderransonen förrän i slutet av dräktigheten. Det är inte meningen att tiken ska bli fet inför valpningen.