Halsband eller sele - vad ska man välja?

Idag finns ett stort utbud av olika sorters halsband och selar i handeln. En del hundägare tycker att det är svårt att kontrollera hundar med sele, medan andra menar att hundar som drar mycket kan få ont i nacken av halsband. Hur ska man tänka när man väljer?

Välj det som passar dig och din hund bäst

Diskussionerna blir ofta både engagerade och känslofyllda när hundägare diskuterar för- och nackdelar med sele respektive halsband. Oavsett vad du väljer är det klokt att utgå från din egen hund och välja det som känns rätt i magen.

- Om man väljer sele eller halsband spelar ingen roll. Det är inte genom olika typer av utrustning du ska styra din hund. Det ska du göra genom kommunikation och relation, säger hundcoachen Fredrik Steen.

Har du en hund som drar så pass mycket i kopplet att den verkar bli besvärad kan det dock vara klokt att välja ett lite bredare halsband eller en sele. Detsamma gäller om du har en valp eller väldigt liten hund med ömtålig nacke.

Undvik helstryp om din hund drar i kopplet

Något man däremot ska vara försiktig med om man har en hund som drar i kopplet är helstryphalsband. När strypet dras åt under en längre tid kan blodflödet till hjärnan hämmas vilken gör att hunden får ont och går upp i stress. Något som kan vara en fördel med stryphalsband är att hunden inte kan backa ur halsbandet vilket kan kännas tryggt om man har en hund som är flyktbenägen.

- Stryphalsband är jag emot totalt sett. Den enda gången jag själv skulle kunna tänka mig att koppla ett halsband i strypande länk, det är i så fall för säkerhetens skull. Är hunden kopplad i strypande länk kan hunden inte kränga sig ur halsbandet. I speciella och extrema fall kan detta vara ett måste, men annars absolut nej, säger hundcoachen Fredrik Steen. 

Gillar? 8 av 10 gillade, 4 i betyg