Du har redan kvällen innan packat ned PM, vaccinationsintyg, utställningskoppel och självklart en vattenskål, hundgodis och ett liggunderlag till din hund.

Har du en "pälsras" behöver du också packa ned borstar, kammar och annat du kan behöva för "sista finputsen" på plats.

Ge er av i god tid så vare sig du eller din hund är stressade. Det är bra att komma i mycket god tid om du och din hund är ovana. Då hinner din hund vänja sig vid alla hundar och människor. Du skall också hinna rasta din hund ordentligt. Din hund är nu iordninggjord och klar.

Förbered dig själv

Men du då? Självklart behövs ingen speciell klädsel för att ställa ut hundar, men även för dig gäller ”hel och ren”. Bekväma skor är naturligtvis ett måste. Tänk också på att inte ha kläder som flaxar och därmed stör hunden när ni springer. Har du en svart hund är det svårt för domaren att se hunden rörelser om du har svarta byxor.

Väldigt grälla färger är inte att rekommendera. Eftersom du kommit i god tid så har du hunnit se hur domaren vill att du och din hund skall springa.

Lyssna på ringsekreteraren

I ringen finns en ringsekreterare som ropar in hundarna klassvis. Hanarna bedöms först, sedan tikarna. Håll dig i närheten av ringen så att du inte missar er tur! Först ropas alla i klassen in samtidigt, ni ställer er i nummerordning. Domaren tittar oftast på hundarna ett eller par varv runt ringen i trav.

Efter det kallas ni till domaren för enskild bedömning. Då går domaren igenom din hund och ber dig och din hund att antingen springa runt ringen eller i en triangel. Det kan hända att ni får springa flera gånger innan domaren blir nöjd. Sedan dikterar domaren en skriftlig kritik på din hund och han eller hon ger den ett pris. Ringsekreteraren ger dig ett band i en färg som motsvarar priset eller håller upp ett kort med prisets färg.

CK, BIG, BIR, BIS

Har din hund fått "excellent" skall din hund tävla mot övriga excellenthundar i klassens konkurrens. Har din hund fått ett annat pris får du en lapp med domarens skriftliga omdöme om din hund. Hundar som domaren tycker är av utmärkt typ kan tilldelas CK som betyder certifikatkvalité. Alla hundar som tilldelats CK i sina respektive klasser tävlar sedan om Bästa Hane respektive Bästa Tik. Vinnande hane möter sedan vinnande tik i tävlan om Bäst I Rasen, BIR.

Hunden som blir BIR tävlar sedan om Bäst I Gruppen, BIG om det är en utställning för alla raser. BIG-hunden tävlar sedan mot alla gruppvinnande hundar om Best In Show, BIS som alltså är utställningens vackraste hund. Mer om detta kan du läsa i broschyren ”På hundutställning” som du kan beställa från SKK. Du kan också gå in på SKKs hemsida och klicka på länken ”Så här går det till på Hundutställning” och läsa mer. Och igen, kom ihåg att det är samma hund du hade med dig till utställningen som du åker hem med, vad än domaren tyckte om den!