Hundar kan bli stressade av att åka bil eller att vara i en miljö som för hunden är ovan, till exempel på en plats med många andra hundar. För mycket aktivering, att hunden lämnas ensam och vilda lekar är också sådant som kan utlösa negativ stress hos en hund.

Symptomen varierar

En stirrig, pipig, osäker eller aggressiv hund kan vara en stressad hund.

Stress yttrar sig på många olika sätt. Hunden kan få en så kallad ”stressmage”, det vill säga att den är känslig i tarmarna och reagerar med att få diarré när den blir stressad. Det kan också bli så att hunden visar stressen genom överslagshandlingar av olika slag, till exempel att hunden frenetiskt slickar sig eller biter på sina tassar. Att hunden är stirrig, pipig, osäker eller aggressiv kan också vara tecken på att hunden är stressad.

Var tydlig

En annan sak som en hund kan bli stressad av är osäkerhet på grund av ägarens otydlighet. Om du går för fort fram i träningen eller om du skriker en lång harang om något som hunden inte har en aning om vad det betyder kan detta, om det sker vid upprepade tillfällen, utlösa stress hos din hund. Tänk på att vara tydlig och använda korta ord eller kommandon samt förtydliga dessa ord vid exempelvis beröm eller tillrättavisningar. Med tydlighet undviker du och hunden många missförstånd och risken att hunden stressar upp sig i onödan.

Stresslek inte

Att kasta pinnar eller sparka boll med hunden är något som de flesta hundar gillar. Men man ska veta att detta göra att hunden går upp i varv mer än att egentligen trötta ut sig, vilket ofta är ägarens avsikt med att få hunden att springa så mycket som möjligt. Detta är en klar stressfaktor och inget man bör göra med en lättstressad hund. Det är alltså inte att rekommendera att stå och kasta pinne till en hund som strax ska lämnas ensam och bör ligga och sova. Då är det bättre med en långpromenad i lugn och ro eller att lägga ett spår åt hunden.

Överaktiverad hund

Att en hund är överaktiverad betyder att den har vant sig vid att hela tiden ha något att göra. Ägaren har antagligen överaktiverat sin hund i all välmening, men en överaktiverad hund klarar inte av att stressa ner och koppla av om det har gått för långt. En överaktiverad hund kan behöva hjälp att lära sig att koppla av, bland annat genom avslappningsövningar som till exempel massage. Den bör heller inte arbeta alls mer än att gå lugna promenader under en längre period för att sedan kunna lägga träningen på en lagom nivå.

Underaktiverad hund

En underaktiverad hund har troligen fått ytterst lite motion och aktivering under en period. Olika raser och individer kräver olika mycket arbete för att må bra och det tar olika lång tid för dem att hamna i tristessen som kallas för att hunden är underaktiverad. Detta är också en form av stress där de många gånger gör av med sin överskottsenergi genom att äta upp soffan eller något annat dyrbart hemma.

Tänk på att "Lagom är bäst"

Lagom är bäst

För att undvika negativ stress bör alltså hunden få en lagom mängd motion och aktivering. Det är också viktigt att den lilla valpen i lugn och ro socialtränas i olika miljöer för att i framtiden känna sig bekväm i de flesta situationer och därmed slippa stressen av att vara osäker. Det gäller att som ägare vara uppmärksam på hundens signaler och lära sig att tyda dem.

Stressade hundar

En bok som på ett mycket utförligt sätt tar upp stress hos hundar är boken med namnet ”Stressade hundar” som är skriven av Martina Nagel och Clarissa v. Reinhardt, med förord av Anders Hallgren. Boken är mycket beskrivande och tar upp olika fall ur verkligheten.