Precis som när du själv börjar löpträna är det viktigt att ta träningen steg för steg. Gå inte ut för hårt och anpassa passen till både dig och din hund. Ta även hänsyn till väderförhållanden, hundens ålder, storlek, ras och eventuella sjukdomar så kommer löpningen snabbt att bli en favorit för er båda.

Kom igång

Gå ut försiktigt med löpningen, börja med korta joggingpass och känn av din hund. Du kan till exempel ta med hunden på uppvärmningen, ett kort och lugnt pass för att sedan analysera hur det gick. Använd ditt sunda förnuft och utöka passen allt eftersom att hunden vänjer sig. Var alltid uppmärksam på hur hunden mår innan, under och efter löpningen.

- Vi började springa väldigt korta pass, där vi varvade löpning- och promenadtempo, berättar Emma som springer varje vecka med hunden City.

Känns det svårt att få hunden att springa längs med din sida är det bra att träna upp detta först. Börja med att göra kontaktövningar på promenaden, belöna när hunden går bredvid och tar kontakt. Träna lite under varje promenad så kommer ni snart få in tekniken och kunna springa sida vid sida.

Emma och City varvar ner efter löprundan.

Anpassa träningen

Det viktigaste är att du lyssnar på din hund. Saktar hunden exempelvis ner eller stannar helt betyder det att den är trött och behöver vila. Sakta då ner och promenera när din hund säger ifrån och prova en kortare runda nästa gång. Succesivt kommer hunden att vänja sig vid längre rundor, men var tålmodig och stressa inte fram. Ju mer du anpassar träningen till din hund desto roligare kommer ni tycka att det är.

- Nu kan City hänga med på alla typer av rundor och hon älskar det, säger Emma.

Ta hänsyn till

De flesta hundar klarar av att följa med på en normal joggingrunda, men ta hänsyn till hundens ålder, storlek, ras och eventuella sjukdomar. En valp ska inte motioneras och får därför vänta att följa med husse eller matte på joggingrundan. En gammal eller sjuk hund bör få sin fysiska status kollad innan den får följa med. Viktigt att tänka på med alla hundar är att gå lugnt och försiktigt fram i er träning. En hund med dålig kondition bör tas med extra stor försiktighet.

Utrustning

Ytterst lite utrustning krävs för att du ska kunna ta med hunden på löprundan. Allt som krävs är en sele/halsband och ett koppel. Selen är det mest skonsamma alternativet om din hund drar i kopplet, välj en som sitter skönt och inte skaver, fråga i din djuraffär om hjälp. Använd ditt vanliga koppel eller en löplina om du vill att hunden ska kunna springa friare. Reflexer på både hund och ägare är jätteviktigt så att ni syns ordentligt!

Gå ut och testa och ha kul!

Att springa i skogen tycker både Emma och City är roligt.

Tänk på att:

  • Använda sunt förnuft
  • Belöna
  • Inte gå ut för hårt
  • Ha reflexer på både dig själv och din hund
  • Vara försiktig i för varma eller kalla temperaturer