Hon har skrivit många böcker om just denna metod som tidigare mest användes vid delfinträning. Klickerträningen kan alltså inte ses som någon ny uppfinning då detta inlärningssätt varit känt sedan 30-talet.

Förstärkning av rätt beteende

Det finns egentligen inga gränser för vad du kan lära din hund med hjälp av en klicker. Det första du måste göra är att lära hunden att ”klick” betyder att det kommer en belöning. Ett klick kommer för hunden sedan betyda att just i det ögonblicket som du klickar gör den rätt och belöningen är på väg. Det är inte alls lika effektivt att använda rösten då vi på rösten kan ha olika tonlägen medan ett klick alltid låter likadant.

Rätt timing A och O

Det hela handlar om timing och att med klicket förstärka precis rätt ögonblick. Om du blir en duktig tränare så kommer din hund tycka att träningen är rolig och resultaten kommer då väldigt fort. Klickerträningen går att använda lika bra för lydnadsmoment som för att få bort oönskade beteenden, det är din fantasi som sätter gränserna.

Träning enbart i positiv anda

Med klickerträning arbetar du enbart i positiv anda. Det handlar om att förstärka ett korrekt beteende, inte att korrigera ett felaktigt beteende. En hund som klickertränas arbetar för att få belöningen, en hund som tränas med traditionella metoder arbetar ofta för att undvika obehaget av en korrigering.

Hunden blir aktiv

En annan fördel med klickerträningen är att hunden själv tar en aktiv del i träningsprocessen. Istället för att leda, rycka eller trycka på hunden för att visa vad den ska göra så får hunden själv räkna ut vad den ska göra för att få klicket och belöningen! En hund som inte är van vid denna typ av träning kan det i början gå lite trögt för eftersom den är van att bli visad till exakt vad den ska göra, men det kommer. Snart har du en mycket arbetsvillig hund.

Stort område

Klickerträning är ett oerhört stort område och det finns mycket bra böcker i ämnet. Innan du provar klickern på hunden bör du veta hur du ska göra. Sök på Internet, läs böcker eller varför inte gå en kurs. Dina tankar om hundträning kommer för alltid att vara förändrade!