Grannar blir inte så glada om hunden stormskäller vid dörren så fort den hör något i trappan. Om hunden börjar vakta sitt revir eller något föremål på allvar kan problem uppstå både i familjen och i grannskapet. En hund som börjar betrakta en soffhörna som ”sin” och markerar det med skäll, morr och kanske till och med utfall är inte rolig att ha i hemmet oberoende av storlek på hunden. Lika illa är det om hunden börjar vakta föremål, tomten eller sin familj.

Social träning

All hunduppfostran och social träning hänger ihop och måste börja den stund den nya hunden kommer in i familjen. Anmäl hunden till en valpkurs, där den får träffa andra hundar och människor under ordnade former. Både hunden och du kommer att ha nytta och glädje av det.

Vänliga konsekventa tillrättavisningar och stort tålamod ska till för att bryta beteendet. Dela på promenader och andra hundaktiviteter så att hunden lär sig att umgås på ett bra sätt med alla familjemedlemmar. Du måste också komma ihåg att lära, framför allt små barn, att respektera hunden. Om hunden ligger och sover ska den få göra det i fred och inte bli väckt abrupt av ett entusiastiskt kramande barn.

Skäller när det kommer besök

Vad det gäller skäll på besökare är det viktig att försöka analysera om hunden vaktar, är rädd eller kanske bara glad.

Är hunden lite försiktig får man varligt visa att den besökande inte är något att vara rädd för, men du ska absolut inte tvinga hunden att hälsa på någon. Det kan framkalla ångestbitande i värsta fall. Ett tips är att hälsa på besökande först så att hunden förstår att det är ingen fara.

Belöna med godis

Skäller hunden för att den är glad får du försöka avbryta skällandet, kanske genom att ge hunden en leksak att bära eller hundgodis. Risken med att ge godis är att hunden lär sig att den får godis om den skäller. ”Fya” inte hunden vid glädjeskall, den kan missförstå och tro att den inte får hälsa och blir osäker på den som kommer.

Om nu din hund trots allt utvecklat ett vakt- och skällbeteende är det viktigt att avbryta beteendet. Ligger hunden och morrar åt alla vid får du vänligt men bestämt ta bort hunden därifrån, låta människorna komma in och sedan visa hunden var den får vara. Om hunden inte låter sig motas bort har du ett stort problem och bör söka hjälp för att kunna bryta beteendet. Alla hundar är individer och det är individuellt hur sådana problem ska lösas.

Träna med bekanta

Om hunden är rädd eller osäker är det bra om ni kan träna med bekanta som kan hälsa vänligt på hunden så att den förstår att alla inte är farliga. Hundar som tycker om att bära på saker eller gör det på kommando kan bära ett föremål för att motverka skällandet. Då tar man visserligen bara bort symptomet, inte orsaken men det kan i förlängningen göra att hunden glömmer bort att skälla.

Om hunden har utvecklat en bytesmedvetenhet och vaktar föremål är detta ingen bra lösning då den kommer att vakta det föremål den bär. Då får man försöka avleda hunden på något annat sätt, återigen kanske med godis.

Lära gamla hundar att sitta

Om du har tagit över en äldre hund som har något av dessa problem kan det vara svårt att komma till rätta med. Men man kan lära gamla hundar sitta. Hjälp finns att få, antingen av fristående hundinstruktörer eller på Svenska Brukshundklubben. Det kan komma att ta lång tid och kräva ett stort tålamod av dig men är värt det i slutändan.