Scooby, omplaceringshunden som fick en tuff start i livet lever nu drömmen hos Sandra. Nose Work, föremålssök, simning och följeslagare på ridturen, så ser Scoobys nya liv ut. Scooby är en 10 årig blandning mellan schäfer och collie som Sandra tog över när han var två år gammal.

- Jag hade erfarenhet av schäfer sedan innan och visste att båda raserna krävde en hel del av sin ägare med både fysisk och mental träning. Det var därför viktigt för mig att känna att jag verkligen kunde tillgodose hans behov, berättar Sandra Engblom.

Anpassad träning

Sandra och Scooby har tränat både det ena och det andra och håller igång både kropp och knopp med exempelvis Nose work, simning och härliga ridturer i skogen. Scooby har sedan deras första möte fått följa med Sandra överallt, från vandringssemestrar till sparesor. I vardagen jobbar de mycket med såväl hjärngympa som fysisk aktivitet.

- Vi har testat på en hel del, sen har vi fått sålla ut det som passar Scooby och mig bäst och fortsatt med det. Vissa saker som viltspår som vi testat valde jag medvetet bort då jag gärna ville ha med Scooby när jag är ute och rider. Då vill man inte gärna ha en hund som spårar.

Scooby är väldigt lätt att lära och är följsam, han går med på det mesta så länge Sandra är med.

- Bästa belöningen är hans gossedjursorm, har vi med den när vi tränar kan han göra nästan allt. När ormen skulle utgå från sortimentet i butik köpte jag upp alla som fanns kvar för att vara på den säkra sidan.

Ormen kan dock inte rädda upp alla situationer och att allt inte passar alla har även de fått känna på.

- Vi gick en hundmassagekurs för länge sedan. Scooby protesterade högljutt genom hela sessionen! Vi testar gärna nya saker men är noggranna med att det ska passa både mig och Scooby, just massagen blev kanske ingen hit.

Scooby visar stolt upp favoritleksaken ormen.

Klickerkurs – startskottet

Scooby och Sandras träningskarriär började med en klickerkurs. Sandra hade hållit på med klicker tidigare men ville utveckla det. Hon tyckte det var en bra träning för att jobba upp en bra kontakt mellan henne och Scooby.

- Klickerträningen tillgodosåg många av behoven som både jag och Scooby hade, berättar Sandra.

Behovet av hjärngympa för Scooby och Sandras önskan om en bra kontakt uppfylldes med hjälp av klickerträningen. Allt eftersom hade de tränat upp en så pass bra kontakt att Sandra kunde kombinera kontaktövningarna de lärt sig för att kunna ge direktiv från hästryggen. Sandra älskar nämligen att rida och att ta med Scooby på ridturerna var en dröm.

- Scooby älskade det från första stund, men det var viktigt för mig att kontakten och lyhördheten fanns där innan jag tog med honom första gången.

Nose work och simning – på äldre dar

När åldern börjat smyga sig på måste vissa rutiner bytas mot nya. Nose work, träningsformen som det pratas mycket om just nu, är Scoobys och Sandras nya kärlek. När Scooby började komma upp lite i ålder bytte de bana och började jobba mer med hjärnan.

- Utmaningen nu när han är äldre är att det är svårare att trötta ut då vi inte kan vara lika fysiska. Så nu blir det mycket hjärngympa. Nose worken blev snabbt en favorit hos Scooby, då det är väldigt naturligt för honom att använda nosen.

Trots att Scooby blivit äldre så måste hans fysiska behov fortfarande uppfyllas. Scooby får fortfarande mellan två och tre timmars motion varje dag. Däremot har den behövt anpassas lite ju äldre Scooby blivit. Simning hjälper numer Scoobys kropp att bli fysiskt utmattad och fungerar rehabiliterande för stela leder som kommit med åldern.

Sandra och Scooby – en perfekt match

Att Sandra och Scooby hittat varandra i sin träning finns det inga tvivel på och det märks tydligt att de även är bästa vänner. Kanske det ultimata knepet för att lyckas i träningen? I deras fall verkar det i alla fall så.

- Han betyder allt, han är en del av mitt liv och min vardag. Det är han som gör min livsstil och som satt hälsoprägeln på mitt liv. Såväl fysiskt som psykiskt och emotionellt.

Scooby får sig en rejäl kram av matte Sandra.