Pälsätare smittar inte människor men man kan föra dem med sig, genom exempelvis håret. Det är därför bra att att vara noga med att tvätta händerna och byta kläder, men även att använda mössa, scarf eller liknande för att förhindra att de förs vidare genom håret.

Hovslagare, veterinärer och andra som går mellan olika stall kan föra smittor med sig, så det gäller för dessa att vara noga med tvätta händerna och byta kläder om de besökt ett stall med smittsam sjukdom.

Hästen kliar sig alltmer

En häst som är angripen av pälsätare kliar sig alltmer och kan lätt få sår som riskerar att bli infekterade. Hästar i alla åldrar kan drabbas, men det är vanligast hos långhåriga hästar som islandshäst och ponnyer. Om varmblod är långhåriga på grund av att de är i dålig kondition och har fått pälsätare, måste man bekämpa både ohyran och grundproblemet.

Pälsätaren är en ca 2 mm lång, gulbrun parasit som syns med blotta ögat. Precis som namnet anger suger den inte blod, utan äter av hårremmen, så att hästen ser ruggig och ”maläten” ut.

Så blir du av med pälsätare

Bekämpningen sker främst genom att hästen tvättas med ett shampo mot ohyra. Upprepa behandlingen minst en gång med en veckas mellanrum. Stallplats, ryktgrejor och annan utrustning måste också behandlas.

Mycket angripna hästar kan behöva klippas före tvätt. Det avklippta håret ska samlas ihop och brännas. Ohyran finns oftast i pannlugg och man, på ryggen och i svansroten så det är i första hand dessa ställen som behöver klippas. Var dock uppmärksam på om de kala fläckarna skulle bero på något annat -  då bör en veterinär undersöka din häst.

 

Källa: Charlie Lindberg & Ingrid Andersson ur boken Hästars Hälsa & Sjukdomar