Kontakta din veterinär om hästen får svår klåda och inflammation. 

Hästar som saknar pigment på mule och nosrygg är ofta känsligare och drabbas lättare av eksem. Det är allergi mot insekter som Culicoides (svidknott) som orsakar eksemen.

Svår klåda

Hästar som drabbas får kronisk allergi som uppträder i slutet av våren och ända fram till hösten. I allmänhet krävs det tre betessäsonger för att utveckla sjukdomen och den har en tendens att förvärras med åren. Mygg och knott kan också vara en bidragande faktor till att eksemen förvärras.

När hästen får eksemet så får den svår klåda. Håravfall och krustor i manen, vid manken eller i svansen är vanligt, och den kan även få sår och eksem runt mulen och nosryggen.

Islandshästar och ponnyer drabbas

Det är främst islandshästar och ponnyer av olika raser som drabbas av sommareksem. Allra vanligast är det hos islandshästar som exporteras från Island till kontinenten i vuxen ålder - islandshästar som importeras till Sverige drabbas till 25 procent. Islandsfödda hästar har över sex gånger högre risk att utveckla eksem i Sverige, jämfört med svenskfödda hästar.

Inom den sistnämnda gruppen drabbas cirka fem procent av populationen.

För att förebygga problemet så är det bra att använda solskyddsmedel, insektsmedel och eksemtäcke för att skydda hästen.

Håll knotten borta

För att behandla de hästar som drabbats ska man försöka hålla knotten borta genom att hålla hästarna på stall, använda täcken, samt lindra klådan genom antihistamin, kortison, salvor och liniment. Under den värsta insektsperioden kan det vara lämpligt att stalla in hästen helt.

Om hästen får svår klåda och inflammation så är det bra att kontakta din veterinär.

Källa: Hans Broström, veterinär och docent i kirurgi vid institutionen för kirurgi och medicin, Sveriges Lantbruksuniversitet, Hippocampus