Transportera hästen i värmen

Ska du ut och åka med din häst i sommarvärmen? För att ge din häst en så bra resa som möjligt och för att minimera risken för sjukdom kan du vidta vissa åtgärder. 

Under sommaren är det många som åker på meeting och tävlingar, eller skjutsar iväg sin häst på sommarbete på annan plats. Detta kan innebära långa transporter och vid varma sommardagar är det viktigt att se till så att hästen har det så bra som möjligt i transporten.

Kontrollera temperaturen i hästtransporten

Hästen vill inte ha det för varmt i transporten och ventilationen i transporter kan vara dålig. Därför bör du stanna och öppna den övre baklämmen samt den främre dörren med jämna mellanrum så att hästen får ordentligt med frisk luft. Det är numera obligatoriskt att ha en termometer i hästtransporten så man kan hålla koll på temperaturen.

Vatten och elektrolyter

Många hästar dricker mindre när de befinner sig på resande fot. Det kan därför vara en bra idé att lära hästen dricka ur en hink. Om hästen är van vid det kommer den ha lättare att få i sig tillräckligt med vatten på resan. Ett knep för att få hästen att dricka mer är att ge den betforvatten.

En häst producerar fem liter svett vid vanligt arbete. Om vädret är varmt och ansträngningen stor kan den producera upp till femton liter svett. Att tillsätta extra salter och mineraler - så kallade elektrolyter - är bra de dagar hästen svettas mycket, till exempel på träning eller tävling.

Vila efter resan

Att resa tar på hästens krafter. Tolv timmars transport motsvarar tolv timmars skrittarbete. Under bra förhållanden tappar hästen två kilo vätska i timmen under transport. Under dåliga förhållande tappar den fyra kilo vätska. När du nått målet på resan bör hästen få tid att vila och återhämta sig. Därför är det viktigt att planera resan. Om du ska på en tävling, se till så att du åker dit i tid så att din häst hinner återhämta sig innan det är dags att prestera. 

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg