När Lena var 10-år gammal blev hon helt plötsligt hästtokig över en kväll, då hon sett ett TV-program om hästar. Hon kunde därefter cykla flera mil för att stå och titta på en häst som gick i hagen. Därefter tog hästintresset fart på riktigt. Lena började rida på ridskola och har varit fodervärd åt ett flertal hästar.

Hur kom egentligen Mulle till?

Som Lena beskriver det själv så var hon som femtonåring med i ett lotteri där priset var en hästaffisch. En stolt Lena vann, men priset kom aldrig. Hon bestämde sig då för att skicka in ett argt brev om den uteblivna affischen. I brevet klottrade hon, som Lena uttrycker det, arga hästar som sparkade bakut för att visa på sitt missnöje. Till hennes förvåning fick hon sedan ett samtal från tidningen:

– De ville att lilla jag skulle börja teckna en serie åt tidningen, säger Lena.

Svaret var givet och Lena började teckna Mulle – världens mesta häst, även om Lena själv tyckte han skulle heta Blixten eller Munter. Även om uppdraget var roligt så var det periodvis väldigt krävande.

– Det var jobbigt under några år då jag verkligen fick kämpa med vad nästa serie skulle handla om, berättar hon.

Uppslag ur boken Världens bästa häst.

Nya idéer

Nu mer har Lena inga problem att komma på idéer till nya serier med Mulle.

– Han hittar på det mesta själv, säger Lena.

När jag pratar med Lena känns det som att Mulle är en riktig häst, som gör lite som han själv vill och Lena bara är med och dokumenterar hans påhitt. De är som bästa kompisar och Lena pratar gärna om Mulles egenskaper.

– Han är en typisk vädur, enveten. Han bryr sig inte om vad andra tycker och tänker. Han gör bara det han själv vill och ser inga hinder.

Det är kanske inte många som vet att Mulle egentligen var prickig från början. Men när Lena började teckna hade hon ingen aning om att prickarna skulle försvinna i trycket, därför blev han helvit. Utvecklingen av Mulle pågår fortfarande och kommer nog alltid att göra det om jag tolkat Lena rätt.

– Det tillkommer något litet strå här eller där ibland, och något uttryck kan komma till, säger Lena.

Världens bästa häst

Mulle lever kvar och det är fortfarande Lena Furberg som tecknar serien. Tack vare hennes fantastiska Mulle illustrationer blev Lena tillfrågad att illustrera boken Världens bästa häst – en fyll-i-bok om en mycket speciell häst. Boken är fylld med fantastiska bilder med glimten i ögat, där du som har en egen häst, är fodervärd eller bara vet en häst som du tycker extra mycket om, kan fylla i mycket roligt om hästen.

Lena och Mulles fanclub

Att det inte bara är Mulle som är känd blir snabbt märkbart under intervjuns gång. Lena Furberg får flera gånger när vi pratar avbryta för att prata med fans. Det är allt från unga killar till mammor som blir helt till sig när de träffar henne. Både Mulle och Lena är riktiga idoler och det är inte bara inom hästvärlden som man vet vilka de är.

Humoristiska illustrationer i boken Världens bästa häst.

Vill du vara med och tävla om boken Världens bästa häst – en fyll-i-bok om en mycket speciell häst?

Köp boken Världens bästa häst här