Det är viktigt både för våra hästars hälsa och för oss människor att kunna vistas i ett stall som är rent från bakterier och damm. Därför bör du göra rent stallet en gång om året och sommaren är en bra tid för detta.  När hästarna är ute på bete är det fritt fram att tvätta och måla om i stallet.

Tvätta rent i alla skrymslen och vrår

Börja med att plocka undan allt i stallet och mocka ur boxarna. Tvätta sedan hela stallet, kom även ihåg alla hörn och krubbor. Stallväggar och golv kan du tvätta ur med vatten som späds ut med desinficerande medel som till exempel Virkon. Rådgör med din veterinär om du är osäker på vilket medel du ska köpa. Krubbor och vattenkoppar räcker det med att ta en svamp med vatten och skrubba med. Har du möjlighet kan du för att underlätta arbetet använda dig av högtryckstvätt på väggar och golv. Behöver stallet också målas om så passa på att göra det när stallet är rentvättat och har torkat så sitter färgen bättre.

Glöm inte att ventilationstrummor och ventilationsfilter samlar mängder med damm och andra partiklar.

Städa för din egen och hästarnas skull

Ett nytvättat stall är inte bara bra för hästarnas hälsa, det är också trevligt för människorna som vistas där. Dessutom är det ett bra tillfälle att göra en inventering av de saker som finns i stallet och om något behöver uppdateras eller bytas ut. Och ett tips för att gör att göra städningen lite trevligare- samla ihop stallkompisarna och fixa ordning i stallet tillsammans!