Att vara fodervärd åt en häst eller ponny innebär att man lånar hästen av ägaren och har den som sin egen. Till skillnad från när man hyr en häst så betalar man oftast inte någon hyra, utan vanligast är att fodervärden står för de löpande kostnaderna för hästen under året – detta kan dock skilja sig från fall till fall. Hur lång tid man har en häst på foder varierar också, beroende på ägarens anledning till att han eller hon lånar ut sin häst.

Att vara fodervärd kan vara ett bra sätt att testa på hur det är att ha en egen häst, men det är också en chans för den som inte har möjlighet att köpa en egen häst.

Hur gör man?

Om du är på jakt efter en foderhäst, eller vill låna ut din häst på foder, så finns det flera sajter på nätet där man kan hitta annonser och annonsera – som till exempel Blocket, Hästnet eller Hästlycka. Andra sätt att hitta häst eller fodervärd är att prata med ridklubben eller stallet där du bor.

Viktigt att skriva kontrakt

Precis som när du ska köpa eller sälja en häst är det viktigt att skriva ett kontrakt på vad ni kommer överens om. Även om du lånar häst av någon du känner är det bra att ha ett kontrakt där ni specificerar allt kring hästen och ert upplägg - hur länge hästen ska vara utlånad, vad hästen ska användas till, om fodervärden får tävla hästen och liknande.

Om du inte känner till hästen sedan tidigare kan det vara en bra idé att ha hästen på prov ett tag, för att se att ryttaren och hästen fungerar bra tillsammans.

Veterinärbesiktiga hästen

Det är bra att låta en veterinär besiktiga hästen innan den lämnas över till sin fodervärd, så att den är frisk och i bra skick. Detsamma gäller när hästen ska lämnas tillbaka till sin ägare. Se också till att skriva ner i kontraktet vem som ska stå för kostnaderna vid en eventuell skada och vad som gäller om hästen skadar sig under tiden hos fodervärden.

Försäkring

Om hästen är försäkrad är det oftast fodervärden som tar över kostnaden för försäkringen när hästen lånas ut. Oavsett så är det viktigt att kontrollera med hästägaren vad som gäller och hur hästens försäkring fungerar.

Ska hästen säljas?

Se till att skriva med i kontraktet vad som ska gälla om hästägaren vill sälja hästen, om det till exempel är så att fodervärden ska ha förköpsrätt? Det är vanligt med en uppsägningstid från båda sidor om någon vill avsluta kontraktet innan avtalstiden löper ut.

Hyra häst

Om du istället vill ha en häst under en kortare tid kan det vara en bra idé att hyra häst från ett hyrstall – då är det ett företag som hyr ut hästar under en begränsad period. Det kan till exempel vara hästhandlare eller gårdar som arrangerar ridläger på sommaren, som vill hyra ut sina hästar under resten av året. Fördelen med detta är att det kan finnas flera hästar att välja på.