Att susa fram efter hästen i mjuk pudersnö är något av det härligaste man kan göra. För att tolka behöver du en häst, en ryttare, en sele eller en brösta som fästs i sadelgjorden, tolklinor som är ca 5 meter långa (gärna med handtag) och var sin hjälm. Dessutom behövs ett par rejäla skidor så att det är lätt att hålla balansen, alternativt en snowracer. Hästen sadlas och tränsas som vanligt, så att någon kan rida hästen. Efter det sätter man på selen. I vissa hästsportbutiker finns särskilda tolkselar att köpa.

Ta det lugnt i början om ni känner er osäkra och se hur hästen reagerar. Även den mest rutinerade häst kan bli misstänksam mot att matte eller husse har fått flera meter långa fötter. Dessutom låter skidorna mot snön, vilket kanske hästen inte heller är van vid. Börja i en stor hage, där det inte gör så mycket om hästen kommer lös. Den som rider måste ta ut svängarna ordentligt så att den som åker bakom kan hålla linorna sträckta hela tiden. Se upp i nerförsbackar så du inte åker in i din häst bakifrån! Släpp linorna direkt om du skulle ramla.

Att tänka på

Det är inte riskfritt att tolka, så för att allt ska gå bra finns det några saker du måste tänka lite extra på:

  • Hästen ska helst vara inkörd, eller åtminstone mycket van vid linor. Om den trasslar in sig i linorna kan den få panik om den inte är van.
  • Bakskygga hästar eller hästar som brallar eller sparkar bakut av andra anledningar är inte lämpliga att använda.
  • Bind aldrig fast dig själv i tolklinorna. Om du skulle ramla eller hästen få panik blir det livsfarligt.
  • Håll linorna sträckta så att du inte kan fastna i dem och hästen inte kan trassla in sig. Ryttaren måste dessutom hela tiden ha koll bakåt.
  • Tolka inte mer än en åt gången och håll inte på för länge. Det är jobbigt nog ändå för hästen med en ryttare och en person på släptåg, och dessutom snö att pulsa i.

Ha det så roligt och lycka till!