Förstoppning

Min katt har inte bajsat på två dagar. Vad ska jag göra?

Veterinären svarar:

En lindrig förstoppning hos en i övrigt pigg och opåverkad katt ibland lösas med ett mikrolavemang, Microlax, som du kan köpa på apotek. Se till att kattlådan är ren, för ibland kan katter vägra bajsa om lådan är smutsig. Om det inte hjälper, boka tid hos din veterinär. 

Symtom

Katten har svårigheter att bajsa eller bajsar inte alls. Katten kan även få buksmärta eller en spänd buk.

Orsak

Förstoppning kan orsakas av ett främmande föremål i tarmen. Katter med lång päls kan få hårbollar, som de brukar kräkas upp men ibland kan de fastna i tarmen. Om katten har problem med ryggen kan det vara smärtsamt att bajsa och då kan katten börja undvika det. Som följd blir avföringen hård och då blir det ännu svårare att bajsa. Katten kan även sluta bajsa om kattlådan inte är ren nog.

Vad kan jag göra själv?

Om din katt har trög mage kan du prova att ge lite messmör för att smörja tarmen. Ta bort torrfoder och prova att ge lite burkmat istället samt försök få i katten extra vatten. Du kan också köpa ett foder som innehåller mycket fibrer eller ge tillskott av fibrer i förebyggande syfte. Gör ren kattlådan varje dag så att katten känner sig bekväm att bajsa i den.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Boka tid hos veterinär om ovanstående tips inte hjälper eller om katten har återkommande problem med förstoppning. Om katten blir allmänpåverkad, om det finns blod i avföringen, om katten inte kissat heller eller om du misstänker att katten har svalt ett främmande föremål måste veterinär kontaktas omedelbart.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?