Hund med magkatarr / gastrit

Min hund har börjat rapa ganska ofta och de senaste dagarna har hon spytt på morgonen, oftast är det bara typ skum eller galla. Vad kan det bero på?

Veterinären svarar:

Det låter som att din hund kan drabbats av magkatarr (gastrit). Boka tid hos din veterinär så att din hund blir undersökt. Man brukar börja med att ge hunden ett specialfoder i 2-3 veckor och om inte det hjälper så bör du boka tid på ett större djursjukhus för en endoskopi. Lycka till!

Symtom

Vanliga symtom är rapningar, uppstötningar, kräkningar, smärta i buken, aptitlöshet och slöhet.

Orsak

Trots att sjukdomen är vanligt förekommande bland hundar är det ofta svårt att hitta en bakomliggande orsak. Bakterier, virus, dåligt foder och även njursjukdomar kan orsaka gastrit. Vissa hundar har en genetisk disposition att utveckla magproblem. Stress kan vara en påverkande faktor, dock inte huvudorsaken.

Vad kan jag göra själv?

Du kan testa att ge hunden lite mat tidigt på morgonen och sent på kvällen, det brukar hjälpa till att förebygga kräkningar och gallkräkningar.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om hunden kräks eller har andra magproblem är det bra att kontakta veterinär eftersom de kan orsakas av en rad olika sjukdomar. 

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?