Diarré hos hund

Min border collie har varit lös i magen i två dagar. Vad kan jag göra?

Veterinären svarar:

Det finns många orsaker till diarré. Försök ta reda på om din hund kan ha ätit något olämpligt. Om din hund verkar frisk och pigg annars, kan du börja med inte ge hunden mat i sex timmar och låta magen vila. Se till att hunden dricker vatten. Om det går bra kan du ge lite skonkost bestående av ris och fisk eller kokt kyckling i några dagar för att sen försiktigt gå över till normal maten igen. Om hunden inte blir bättre, kontakta veterinär.

Orsak

Diarré kan bero på många olika saker. Exempelvis att hunden svalt något föremål som blivit liggande i magsäcken. En magkatarr (gastrit) kan också orsaka diarré. Olika lever- och njurproblem kan ge upphov till diarré. På en äldre hund kan man även fundera på om det kan orsakas av en tumör i buken. Andra orsaker till mag- och tarmproblem är foderintolerans, parasiter, virusinfektioner, inälvsmask eller bukstottkörtelinflammation.

Vad kan jag göra själv?

Generellt är det viktigt att man initialt svälter/fastar hunden i sex timmar. Det är viktigt att den får fri tillgång på vatten. Var vaksam på att hunden verkligen dricker och får i sig vätska. Ge därefter hunden skonkost kokt potatis eller kokt ris med kokt kyckling eller kokt vit fisk. Börja ge hunden små portioner ofta. På kliniker, djurbutiker och apotek finns också speciella foder och tillskott som stoppar upp diarréer och normaliserar tarmfloran att köpa. Om diarrén fortsätter trots skonkost i 4-5 dagar är det dags att kontakta veterinär.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om hunden får ett sänkt allmäntillstånd; hunden blir slö, trött eller får feber. Om du misstänker att hunden har svalt ett främmande föremål eller om det finns blod i avföringen.

Hittar du inte riktigt det du letar efter?

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Till FirstVet

Gillar? 1 av 2 gillade, 2,5 i betyg