Höftledsdysplasi på hund

När kan man röntga hundens höftled? Vad händer om min hund har HD grad C eller D?

Veterinären svarar:

Höftledsröntgen bör göras när hunden har vuxit klart. För små till mellanstora raser är lämplig ålder runt 1 år medan större raser ska röntgas vid 18 månaders ålder.

Vid bedömning av höftledsdysplasi finns följande grader
HD grad A: Normala höftleder
HD grad B: Normala höftleder
HD grad C: Lindrig dysplasi
HD grad D: Måttlig dyspladsi
HD grad E: Höggradig dysplasi             

Det finns hundar med HD grad D som redan som unga blir mycket halta och handikappade – och andra som kan leva ett långt liv utan att bli halta förrän sent i livet. Det är således mycket individuellt. Fetma, utfodring, motion och mycket annat påverkar hundens livslängd och om den blir halt eller inte.

Symtom

En del hundar blir inte alls påverkade av höftledsdysplasin medan andra kan visa symtom som stelhet, svårigheter att resa sig eller att gå i trappor. Hunden kan även ha sämre leklust och vill inte gå lika fort eller lika långa promenader. Andra symtom är att hunden biter eller slickar sig på vissa ställen, får sämre humör och försämrad aptit.

Orsak

Höftledsdysplasi orsakas av en dålig passform mellan benen som går in t höftleden vilket medför en slapphet i leden.

Vad kan jag göra själv?

Höftledsdysplasi är ärftligt, så man bör välja en valp vars föräldrar och mor- och farföräldrar är friröntgade. Man ska inte heller avla på en hund som har HD. Överviktiga hundar brukar vara mer besvärade av höftledsdysplasi så ett sätt att lindra symtomen är banta hunden. Du kan ge hunden omega-3 som tillskott som är bra för leder.

En hund men höftledsdysplasi ska röra på sig, men på rätt sätt. Det är viktigt att bygga upp musklerna i hundens lår och rygg och hundens leder ska användas men inte överbelastas. Bra motionsformer är stretching, balansövningar, simning och fysioterapi. Att springa med hunden eller att gå långa promenader är inte att rekommendera.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Du ska kontakta veterinär om din hund blir besvärad av sin höftledsdysplasi.  Det kan vara nödvändigt med smärtstillande och antiinflammatorisk medicin i kortare eller längre perioder Vid stora besvär kan man operera hunden genom att hunden förses med en höftledsprotes. Operationen ger ofta ett bra resultat och hunden kan leva smärtfri. Efter operationen  är det viktigt med sjukgymnastik för att bygga upp musklerna igen.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?