Vad äter en hamster?

Hamstrar är allätare och det är viktigt att de får en blandad och varierad kost. Eftersom det kan vara svårt att själv sätta ihop allt det en hamster behöver, kan man köpa pellets. Det ska inte vara gnagarblandning eller andra fröblandningar, det ska vara ”riktiga” pellets.

För att variera kan man komplettera med grönsaker  och lite frukt. Att låta hamstern smaka små mängder pasta, ris, magert kött och annat nyttigt från våra tallrikar går också bra. Tänk bara på att det får inte vara för fett, sött eller salt. Hamstrar blir lätt tjocka så man får se upp med att ge för mycket eller fet mat.

Bör man ha en eller flera hamstrar?

De flesta hamsterarter trivs bäst ensamma. Det kan till och med. vara farligt att ha dem i par eller grupp. De kan gå så illa att de biter ihjäl varandra. Endast några få typer av dvärghamstrar kan fungera med sällskap, till exempel den ryska vintervita.

Vad behöver hamstern ha i sin bur för att må bra?

Det är viktigt att hamstern har en mycket stor bur eftersom hamstrar tycker om att röra sig. För att hamstern ska få ordentligt med motion, kan man inreda buren med hyllor, stegar samt hjul och rör att springa i. Inredningen måste vara ”hamstersäker” så att hamstern inte fastnar och gör illa sig. Hamstern behöver också ett bo att sova i och en toa-låda att kissa och bajsa i. I botten kan man ha en mjukt och luftigt material som hamstern kan gräva i.

Ska man ha ett motionshjul till sin hamster?

De flesta hamstrar tycker det är roligt att springa i hjul och det är bra för hamstern med motion. Ska man ha ett hjul måste man vara noggrann med att det är ett hjul som hamstern inte kan fastna i.

Vad kan man ge sin hamster att ”boa” med?

Bomaterialet ska vara mjukt och inte tråda sig. Rivet hushållspapper fungerar utmärkt.

Finns det olika raser av hamstrar?

Ja, det flera olika, till exempel guldhamster, kinesisk dvärghamster och rysk vintervit dvärghamster

Hur gammal blir en hamster?

En hamster lever ungefär två till tre år.

Hur ser man om hamstern är sjuk?

Hamstrar är små djur som har många fiender i naturen. De vill därför inte visa sig svaga och gör allt de kan för att dölja att de är sjuka. De tecken man ska hålla utkik efter är om de äter sämre, går ner i vikt, sover mer, luktar illa, får dålig päls eller kladdiga ögon.

Vilka sjukdomar är vanliga att en hamster får?

Hamstrar kan få snuva och lunginflammation, diarré, hudparasiter och flera olika hormonsjukdomar. Det är också ganska vanligt att de skadar kindpåsarna, tänderna eller något ben.

Varför fyller hamstern kinderna med mat?

Hamstern fyller kindpåsarna för att kunna ta med sig maten till boet eller någon annanstans där maten kan gömmas och ätas senare. Det är helt enkelt hamsterns ”skafferi”.