Marsvin älskar att ha sällskap så du bör ha minst två.

Vad äter ett marsvin?

Ett marsvin är liksom hästar och kor ett betande djur. I naturen äter de alltså gräs, ogräs, blad, grenar och växter som de når upp till. När vi har marsvin som husdjur ger man dem hö, grenar och bladgrönsaker för att göra det så likt den naturliga maten som möjligt.

Du kan även ge lite C-vitaminrika grönsaker som vitkål och paprika men inte i alltför stora mängder. Eftersom marsvin behöver C-vitamin via kosten, är det viktigt att se till att de får i sig C-vitaminrika grönsaker, C-vitaminberikade pellets eller via färdiga tillskott som finns i zoo-butiker.

På sommaren kan du plocka mycket av marsvinets mat utomhus. Du kan ge någon tesked fiberrika pellets varje dag men helst inte mer.

Bör man ha ett eller flera marsvin?

Marsvin älskar att ha sällskap så du bör ha minst två.

Vad behöver marsvinen ha i sin bur för att må bra?

Det viktigaste är att buren är så stor som det bara går och att du släpper ut marsvinen minst en gång om dagen. I buren kan du ha ett tjockt lager halm som täcker botten. Det är mjukt och skönt för marsvinen att gå på och de flesta marsvin tycker om borra ner sig i och leka med halmen. Man kan ha tidningspapper, strö eller annat som suger upp under själva halmen.

I toahörnan kan du ha en toalåda eller bara fylla hörnet med något som suger upp lite extra, t.ex. papperspellets. Det måste finnas ett hus eller en tunnel för marsvinen att gömma sig i. Det är också bra med någon eller några aktivitetsleksaker, t.ex. en höboll. Vatten kan du ge antingen i en skål eller en vattenflaska. Du måste byta vatten minst en gång om dagen.

Finns det olika raser av marsvin?

Ja, det finns olika utseende även på marsvin. Allt från långhårsmarsvin till nakenmarsvin.

Hur gammalt blir ett marsvin?

Ett marsvin lever ungefär 6 år. En del blir äldre och en del inte riktigt så gamla.

Hur ser man om marsvinet är sjukt?

Det kan vara svårt att se om ett marsvin är sjukt. Eftersom marsvin är bytesdjur i naturen, är de duktiga på att låtsas vara friska. Minsta förändring i hur marsvinet uppför sig, kan därför vara ett tecken på sjukdom.

Det kan vara så enkelt som att marsvinet inte tigger när kylskåpsdörren öppnas, att han/hon sitter stilla i en hörna och burrar, att andningen ser konstig ut eller att ögonen ser kladdiga ut. Marsvin kan dessutom pipa om de har ont.  

Riktigt allvarliga tecken på sjukdom är om marsvinet inte vill äta eller om det inte bajsar. Då är det alltid bråttom till veterinären!

Vilka sjukdomar är vanliga att ett marsvin får?

Några vanliga sjukdomar på marsvin är lunginflammation, urinvägsinfektion, urinsten, hudknölar, hudparasiter, tandsjukdomar, förlossningsproblem och sår på fotsulorna.

Vad är bra för ett marsvin att gnaga på? 

Ett marsvin måste tugga mycket hö för att tillfredsställa sitt tuggbehov. Du kan dessutom ge marsvinet färska grenar att gnaga på.

Hur klipper man klorna på sitt marsvin?

Eftersom marsvinsklor ofta växer ganska fort och slits dåligt i fångenskap, är det bra att klippa lite och ofta. Man bör vara två personer som hjälps åt. En håller marsvinet i knät. Man kan hålla en hand mellan frambenen, en hand under bakbenen och trycka marsvinet mot sin egen kropp. Då blir det lätt för den som klipper att komma åt tassarna.

Om klorna är ljusa ser man pulpan. Klippt ca 1 mm nedanför där pulpan slutar så är risken inte stor att det börjar blöda. Är klorna svarta går det inte att se pulpan utan då får man klippa lite i taget.

Det är bra att sitta på golvet när man klipper klor. Skulle marsvinet slita sig loss, kommer det inte att ramla från en hög höjd och risken för skador är mindre.

Vad betyder det när ett marsvin kuttrar?

Marsvin kan kuttra av många olika orsaker. Det kan vara ett tecken på trivsel men det kan också vara ett ljud de gör när de uppvaktar varandra.