Vanliga frågor om iller

Här har vi sammanställt några vanliga frågor om Illrar. Kanske kan de hjälpa dig att ta reda på om iller är rätt husdjur för dig.
Illrar bör försäkras - om de skulle bli sjuka kan veterinärkostnaderna snabbt bli höga.

Luktar illrar?

Alla djur har en speciell doft. Illrar har en myskaktig doft, många tycker den påminner lite om honung. Om man rengör toalådor regelbundet och byter ut och tvättar deras "sängkläder" luktar de inte mer än vilket djur som helst.

Bada inte din iller för ofta. Det torkar ut huden som börjar arbeta hårdare för att ersätta de oljor som har tvättats bort. Resultatet kan bli att den luktar mer efter en dag eller två. De flesta illerägare badar inte illrarna oftare än en gång i månaden, vissa ännu mer sällan.

Liksom alla arter i familjen Mustelidae har illern analkörtlar för att markera revir och som försvar. Den mest kända arten med analkörtlar är skunken, men illerns doft är inte fullt så farlig. Normalt sett sprutar den enbart när den är mycket rädd eller gör illa sig.

Lukten är otrevlig, men kan vädras ut på ett par minuter. I Amerika brukar man rutinmässigt operera bort luktkörtlarna när valpen kastreras av de stora uppfödarna, men det görs inte i Sverige. Operationen är oftast helt onödig, eftersom illerns dagliga doft inte påverkas av detta.

Är de ofta sjuka?

Visst kan illrar drabbas av sjukdomar. Äldre illrar kan drabbas av vissa tumörsjukdomar, det är dock svårt att säga om det är vanligt att de måste avlivas i förtid. Det finns ju också många som lever länge och är friska. Om man skaffar en iller är det dock viktigt att försäkra dem. OM de skulle bli sjuka kan veterinärkostnaderna snabbt bli höga.

Hur gamla blir illrar?

De illrar som överlever valpstadiet kommer oftast bli mellan 5 till 8 år gamla. I Sverige har det funnits en iller som blev 15 år gammal.

Är illrar bitiga?

En iller som mår bra och som har fått en bra uppväxt ska inte vara "bitig", men eftersom illrar är lekfulla och använder sina tänder när de leker med andra illrar kan de ibland bitas lite hårdare än vad vi som människor uppskattar. Det varierar dock väldigt från individ till individ. Vissa kanske bara lägger tänderna mot din hand i sin lekfullhet, andra kan bita till, och ytterligare andra bits aldrig.

Förstör illrar saker i hemmet?

Illrar tuggar normalt sett inte på sladdar, men ett fåtal illrar får denna ovana. Det finns då bara två sätt att skydda dem på. Det ena är att se till att sladdarna smakar illa. (Kanske kleta in dem med någon produkt som "bitter apple" eller citron.) Det är dock inte 100% säkert eftersom man riskerar att missa någon bit av sladden, det kanske inte smakar tillräckligt illa, eller så slutar det smaka illa efter ett tag när sladden torkat. Det enda som är helt säkert om man har en iller som vill tugga på sladdar är att gömma sladdarna på något sätt.

Visst kan illrar förstöra enstaka saker, men de river sällan på t.ex. tapeter eller möbler. De har klor som är till för att gräva och vässar dem inte som katter. Däremot skall man hindra illrarna att komma åt krukväxter, en iller kan tömma en medelstor kruka på jord på mindre än fem minuter och kommer också att göra det om den får möjlighet.

De försöker ibland gräva runt stängda dörrar, men detta brukar inte innebära några problem för de flesta golv, såsom linoleum eller parkett, det kan däremot orsaka ett rätt irriterande ljud. Mattor kan ibland bli utsatta för krafsande, likaså undersidan av soffor o.dyl. Det kan vara bra att kontrollera ibland att de inte fått tag på något hörn under soffa eller fåtölj och dragit bort det tyg som täcker underredet, kommer de in i sådana möbler kan de göra sig illa på den fjädring som vanligen finns.

En iller eller flera?

Många illerägare har två, tre, eller fler illrar. Det går ofta bra att bara ha en, men de är sociala djur och om de har en kompis kan de leka de där speciella illerlekar vi människor har svårt att göra. Jaga varandra, brottas och kivas i största allmänhet. Det ger också trygghet och sällskap under de timmar man är borta på dagarna.

Vill man så småningom skaffa en till iller får man vara beredd på att det blir bråk till en början. Jag vet att vissa har introducerat illrar som har blivit kompisar direkt, men det är vanligare att de bråkar en del, de måste ju komma underfund med vem som bestämmer. I enstaka fall går inte två illrar ihop. Det händer, men med tålamod kan de flesta illrar lära sig att samsas, ofta blir de också mycket goda vänner.

Gillar? 7 av 7 gillade, 5 i betyg