Foder

  • Hö/gräs
  • Blad och pinnar

Kaniners huvudkost är hö och deras dagsintag ska därför till största delen bestå av just hö. Det är inte bara bra föda utan även bra för att hålla tänderna fina och friska. Men att bara äta hö kan bli lite tråkigt för en kanin, vill man ge något extra är det bra att ge bladgrönsaker och pinnar till kaninen. Det kan vara allt från äppelgrenar (gärna med bladen kvar) till sallad eller maskrosblad.

Undvik färdiga kaninblandningar och var försiktig med att ge för mycket grönsaker, då kaniner kan bli dåliga av det. Grönsaker och frukt kan istället ges som godis, som kan ges då och då i mindre mängd. Hö och sallad är mycket nyttigare för en kanin.

Matskål och vattenbehållare

När du får hem din kanin behöver du matskål, som gärna ska vara lätt att diska och är hållbar. Vanligt är att man väljer vattenflaska istället för vattenskål till kaninen då det är det mest hygieniska alternativet.

Kaninens boende

Oavsett om du har en innekanin eller utekanin så är det viktigt med ett bra boende för kaninen. Djurskyddslagen anger minsta storlek på kaninens utrymme, du kan läsa mer om det på jordbruksverket. Tänk på att de anger minsta storlek och att måtten för kaninen gärna får vara större. Reglerna säger även att en kanin behöver en sitthylla eller exemelvis ett hustak att sitta på.

Se till att kaninen har plats att röra sig, skutta omkring, leka, aktivera sig, gräva och gömma sig. Det kan du göra genom att exempelvis sätta in ett hus att gömma sig i och något att gräva i exempelvis halm.

Utrustning

Se till att ha redskap för både klovård och pälsvård. Har du en långhårig kanin är det extra viktigt att du är noggrann med att borsta ut eventuella tovor.

Det här kan också vara bra att ha

Sele och koppel

Vill du ta med kaninen på en promenad eller en skön stund ute i gräset. Oavsett om du har en inne- eller utekanin vill många ta med sig kaninen ut ur sitt utrymme då och då. En sele och ett koppel är då perfekt att ha hemma.

Aktivering

En kanin leker inte på samma sätt med leksaker som en katt eller hund. Men de behöver fortfarande aktivera sig för att inte bli uttråkade. Det kan handla om allt från att gräva till att beta. Se till att ha många sätt för kaninen att aktivera sig på. Exempelvis en grävplats, en tunnel eller ett hus där den kan gömma sig och pinnar eller grenar den kan gnaga på. Med lite fantasi kan man skapa många olika och roliga sätt att aktivera kaninen på.