Vad äter en kanin?

Kaniner är liksom hästar och kor betande djur. I naturen äter de gräs, ogräs, blad, grenar och växter som de når upp till. När vi har kaniner som husdjur ger man dem hö, grenar och bladgrönsaker för att göra det så likt den naturliga maten som möjligt. På sommaren kan man plocka mycket av kaninens mat utomhus.

Som godis kan man ge en liten bit morot, frukt eller bär någon gång i veckan eller några bitar torkad frukt alternativt en knäckebrödsbit. Man bör undvika nötter, frön, kakor, choklad, frukostflingor, godis och andra sötade livsmedel helt och hållet. Hund- och kattmat måste placeras så att kaniner inte kommer åt den.

Vad behöver kaninen ha för att må bra?

Det är viktigt att kaninen bor så stort som möjligt och att man släpper ut kaninen minst en gång om dagen. Ett tjockt lager halm i kaninens boyta är bra då det är mjukt och skönt för kaninen att gå på och de flesta kaniner tycker om att gräva i och leka med halmen. Kaniner gillar att gräva, inte bara i halm. Låt kaninen gräva i jorden när ni är ute eller ge den en låda med djupa lager av jord eller strömaterial.

I toahörnan kan man ha en toalåda eller bara fylla hörnet med något som suger upp, t.ex. papperspellets. Att träna sin kanin att bli rumsren är ganska lätt, läs mer om hur du gör här. Det måste finnas ett hus eller en tunnel för kaninen att gömma sig i. Det är också bra med aktivering i form av exempelvis utspritt foder, aktiveringsleksaker, trickträning, höboll m.m. Vatten kan man ge antingen i en skål eller en vattenflaska. Man måste byta vatten minst en gång om dagen.

Kan man ha sin kanin utomhus året runt?

Det går utmärkt så länge kaninen har ett torrt, rent och dragfritt hus att gå in i om det blir kallt. Man kan fylla huset med halm som isolerar bra riktigt kalla dagar.

Bör man ha en eller flera kaniner?

Kaniner vill gärna ha sällskap så det bästa är att skaffa två eller fler kaniner från början. Tänk på att det kan vara svårt att sätta ihop två kaniner som inte känner varandra. Fråga någon kunnig om du är tveksam på hur man gör på bästa sätt. Kaniner som bor ihop (och inte ska användas i avel) bör vara kastrerade för att minska risken för oavsiktlig avel eller konflikter kaninerna emellan.

Finns det olika raser av kaniner?

Ja, det finns många olika raser. Allt från de små hermelinkaninerna till de stora belgiska jättarna.

Hur gammal blir en kanin?

En kanin blir ungefär 8-10 år, men kan bli äldre än så. De riktigt stora raserna lever lite kortare tid.

Hur ser man om kaninen är sjuk?

Det kan vara svårt att se om en kanin är sjuk. Eftersom kaniner i naturen kan bli attackerade och uppätna av rovdjur, är de duktiga på att låtsas vara friska. Minsta förändring i hur kaninen uppför sig, kan därför vara ett tecken på att kaninen är sjuk. Det kan vara att kaninen inte hoppar fram när maten serveras, att den plötsligt börjar bitas, att den kissar på fel ställe eller att den tappar mycket päls.

Riktigt allvarliga tecken på sjukdom är om kaninen inte vill äta eller om den inte bajsar. Då är det alltid bråttom till veterinären!

Vilka sjukdomar är vanliga att en kanin får?

Det är vanligt med snuva på kaniner. Kaniner har också lätt att få problem med magen. Vädurskaniner får ofta öroninfektioner och tandsjukdomar. Det finns också en besvärlig parasit som kan ge sjukdomar i nervsystemet eller njurarna.

Hur får man sin kanin att tycka om att gå i koppel?

Att vara hårdhänt med en kanin lönar sig aldrig. Tvärtom, då de blir stressade och rädda vilket gör dem väldigt svåra att hantera. Därför måste man långsamt och fint vänja kaninen vid selen. Ge små godbitar medan du håller på så att kaninen tycker det ”lönar sig” att ha selen på sig.

Vad är bra för en kanin att gnaga på?

Kaniner gillar att gnaga på det mesta, även saker som inte är så lämpliga, elsladdar till exempel. Det bästa att ge är naturgrenar av olika slag. De flesta vanliga svenska trädslag fungerar utmärkt. En favorit brukar vara grenar från fruktträd. Självfallet får träden inte vara besprutade.