Ta hand om din värdefulla stallkatt

Katter är en trevlig och naturlig del av många stall. De uppskattas både som jägare och sällskap. För att stallkatten ska ha det så bra som möjligt finns några saker du bör tänka på.

Skaffa stallkatt

Lyckas du få tag på en katt som är född i stallmiljö är det en fördel eftersom den då redan är van vid miljön. Om inte får du lägga lite tid på att vänja katten. Begränsa ytan som katten får vistas på i början så att du kan hålla uppsikt och så att den lättare gör sig hemmastad.

Väljer du att köpa en kattunge bör du fundera över om du inte kan ta två ungar så att de har sällskap av varandra. Ta aldrig en kattunge som är yngre än 12 veckor för så länge behöver den sin mamma!

Tänk på att en välskött och frisk katt har bättre förutsättningar i livet. Även om katten ”bara” är tänkt som stallkatt bör du inte sänka dina krav. Var inte främmande för att betala bra för en välmående katt som är vaccinerad och avmaskad som den ska. Det visar också att du sätter värde på kattens liv!

Kattens päls och kyla

En katt som till stor del vistas utomhus behöver en päls som skyddar tillräckligt mot kyla och väta men som samtidigt är lättskött. De flesta katter anpassar sin päls om man bara ger dem lite tid men vissa raser passar inte som stallkatter på grund av för tunn eller lång päls.

En uppvärmd sadelkammare fungerar ofta perfekt som kattens krypin. Har man ingen sådan får man istället se till att katten har ett annat isolerat, uppvärmt ställe där den kan söka skydd mot kyla.

Jakt, mat och avmaskning

Många skaffar en stallkatt för att bli av med möss och råttor eftersom katten ofta är ett betydligt bättre alternativ än utlagt råttgift. Det du bör tänka på är att avmaska katten regelbundet eftersom den får i sig parasiter när den äter bytesdjur. Tecken på att katten har mask är bland annat dålig päls, avmagring och maskar eller ägg i avföringen.

Även om stallkatten äter en hel del möss behöver den också tillgång till färsk mat och vatten. Placera gärna maten högt så att till exempel stallets hundar inte kommer åt den.

Det kan vara en bra idé att en person är huvudansvarig för att mata och avmaska katten. Denna person bör också ta för vana att känna igenom katten så att skador eller tecken på sjukdom kan upptäckas tidigt.

Kastrera, id-märk och vaccinera

För att hindra oönskade kattungar ska alla stallkatter – honor som hanar – kastreras. När katten ändå är sövd för kastrering bör du också passa på att id-märka så att katten kan identifieras om den skulle springa bort. Glöm inte heller att vaccinera katten mot kattpest och influensa varje år.

Faror för stallkatten

En stallkatt utsetts för många fler faror än vad till exempel en innekatt gör. Biltrafik och vilda rovdjur utgör alltid ett hot mot utekatter. Specifika faror för just stallkatten är alla tunga saker som finns i ett stall; skottkärror, höbalar, vassa grepar med mera. Ta för vana att stänga in katten när riskerna för att den ska skadas är större – tillexempel vid ovanligt mycket trafik till och från stallet, lastning av foder och liknande.

Håll extra uppsikt över den nyinflyttade stallkatten. Hästar är stora djur och vissa katter kan vara lite väl orädda. För det mesta vänjer de sig dock vid varandras närvaro relativt fort.

Tänk också på att försäkra stallkatten så att du har råd att vårda den om den skulle skada sig eller bli sjuk. Veterinärvård kostar lika mycket för den mest renrasiga utställningskatten som för den högt älskade stallkatten.
 

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg