Kattlåda och kattsand

En kattoalett med lagom höga kanter måste finnas i närheten. När kattungen vågar sig ut ur transportburen för första gången, kan du visa den att den har en toalett. Om den har kissat på låda i hemmet där den föddes, så kommer den att använda sin toalett - bergsäkert.

Katter är renliga och mycket duktiga på att vara rumsrena. Enda gången kattungen kissar någon annanstans är när du har slarvat med att göra rent i hans låda. Om det är rent i lådan och kattungen ändå kissar på mattan eller i blomkrukorna, så är det något fel. Kanske är kattoaletten alldeles för ren. Många nyblivna kattägare är överdrivet nitiska och tvättar lådan med starka tvättmedel.

Katter har bra luktsinne och det kan räcka med lukten av citrontvättmedel för att katten ska nobba lådan. Skölj med varmt vatten. Det brukar räcka. Om du inte använt starka medel och katten ändå nobbar lådan, så kanske den protesterar mot något. Den får kanske inte tillräckligt med uppmärksamhet. Eller också är det något fysiskt fel.

Blåskatarr

Den kan ha blåskatarr. Då måste man låta veterinären titta på katten. För det mesta blir det inga problem. Du kan du prova med att tillfälligt ställa en kattlåda där din kisse gjort "olyckan" eller ställ matskålen där, katter är renliga och vill inte göra sina behov i närheten av maten.

Prova också olika sorters kattsand. Tänk över vilken kattlåda du vill skaffa, en kattlåda med huv minskar skvättandet med kattsand, och är bra för katter som kissar över kanten. (Står och kissar). Kattlådor finner du i dagligvaruhandeln eller i djuraffären.

Det finns en hel uppsjö av klump och icke klumpbildande sander och ströer - prova också gärna olika pellets, det är väldigt individuellt vad katterna gillar för sand. Du kanske ska ha två lådor - en del katter har en kiss och en bajslåda... Funkar inte dessa knep, ta din katt till veterinär.

Copyright © Svenska Katters Sida och Agria Djurförsäkring
Gillar? 1 av 1 gillade, 5 i betyg