Katter ute i naturen

Många innekatter får under sommarperioden en chans att komma ut i naturen. Vissa följer med till landet, på husvagnssemestern och även i båten. Tänk på att en innekatt inte har riktigt lika trimmade instinkter som utekatten och vet inte riktigt vad dom ska passa sig för när dom vistas ute. Ett koppel med sele är en bra investering men bind inte upp katten. Kom ihåg att katter som vistas ute kan utsättas för ormar, insektsbett och inte minst fästingar.

På balkongen

Fler och fler innekattägare sätter nät kring sina balkonger och altaner för att ge sina katter lite sommarkänsla. Detta är något att rekommendera, men innan du skaffar nät, tänk på att inte köpa för glest nät så att katten fastnar med huvudet i gallret eller rymmer. Se till att det alltid finns en skuggig plats för din katt när den är ute och att det finns färskt vatten att dricka.

Hur får vi katten att gå i sele?

Du som inte har någon balkong, köp gärna en sele till din katt och ta med den ut på promenader. Träna katten genom att sätta på den selen lite då och då. Det är inte ovanligt att katten kommer att krypa längs golvet, backa och ha mycket konstigt för sig de första gångerna. Bli heller inte förvånad om katten tycker att gräset är läskigt att gå i, det går över. Vänj den vid kortare promenader. Efter ett tag har du en trogen promenadkompis!

Inför semesterresan

Att resa bort under en period, ställer oftast kattägaren inför valet att ta med eller lämna katten/katterna hemma.

En del kattägare tar katten med sig när de reser på semester medan andra lämnar bort katten. Katter reagerar olika på ombyte av miljö - vissa anpassar sig snabbt medan andra inte trivs alls. Känn av vad din katt trivs bäst med när du gör ditt val.

Om du bestämmer dig för att ta med katten

Ge inte katten mat strax innan du ska resa. Katter är oftast dåliga resenärer eftersom de lätt blir åksjuka. Vet du att din katt är åksjuk och du inte har något annat val än att ta med katten, kontakta veterinären för åksjukemedel.

Ta med kattens filt och älsklingsleksak så att katten känner sig lite mer som hemma. Placera matskålar och toalåda om möjligt så att de motsvarar de platser katten tidigare varit van vid. Bjud på något du vet katten är speciellt förtjust i, men bli inte ängslig om katten inte rör maten första dagen. En del kattägare tar med lite använd kattsand till toalådan till det nya stället. Det fungerar oftast bra då det ger katten en välkänd lukt i en ny okänd omgivning.

Kattvakt

Ett bra alternativ är annars att skaffa en kattvakt. Se till att du ger noga instruktioner till den person som ska passa din katt. Ge även telefonnummer till din veterinären om det skulle hända något. Om katten måste bo hos kattvakten så gäller samma förberedelser som att ta med katten på resan.

Pensionat

Om du inte känner någon som kan hjälpa dig att ta hand om din katt, kan du boka plats för katten på ett kattpensionat. Tänk på att bra kattpensionat ofta har sommaren fullbokad långt i förväg. Kontakta en kattklubb, de brukar kunna ge anvisning på välrenommerade kattpensionat som har en hög standard både ifråga om inkvartering och katternas skötsel. Kom ihåg att om du ska inackordera din katt på ett kattpensionat måste den vara vaccinerad!

Till sist, vi hoppas att du och din katt får en trevlig sommar!