Frågorna och svaren kommer ifrån Agrias veterinärchatt på Facebook den 5 juni 2013.

Tvättar sig tills hon blir kal

Vad finns det för samband mellan urinproblem hos honkatter och "overgrooming"? Min snart nioåriga hona tvättar sig så att hon blir kal på magen. Jag provade att sätta tratt på henne och då blev det bättre för hon kom inte åt. Vad kan jag göra för att hjälpa min Alice? Hon är också överviktig.

Vid överdrivet slickande på magen ska urinvägsproblem uteslutas. Jag vill inte påstå att det är den vanligaste orsaken till slickandet dock. Allergier/reaktioner mot foder ska också uteslutas. Vi ser ibland katter som är understimulerade eller stressade och som tar till slickandet för att "lugna nerverna". Det brukar krävas en omfattande utredning. En överviktig katt är lämpligt att försöka få att gå ner i vikt. Observera att en katt aldrig får bantas "häftigt" dvs gå ner mycket i vikt på kort tid.

Hälsningar Lotta Möller, leg. veterinär

Biter av sig pälsen

Hejsan! Jag har en snart 8 år gammal kastrerad hankatt av norsk skogkatt typ. Han är amputerad efter en trafikolycka 08. Han har börjat med att bita av sig pälsen på nedre delen av magen. Har sökt tidigare vetrinärhjälp men de kunde inte förstå varför. Han är behandlad med Frontline Comp under sommarhalvåret. Vetrinärerna hittade inget i pälsen. Han avmaskades även i samband men utan resultat. Har inte flyttat eller bytat miljö för honom. Vad beror detta på?

Se svaret som jag skrev här ovan. 

Hälsningar Lotta Möller, leg. veterinär

Sliter loss pälsen

Min 12 åriga hankatt har börjat slita loss pälsen där han kommer åt. Framförallt vintertid när han mest är inne, ute när vädret är ok. Han får inte sår men kala fläckar. Jag har varit hos två olika veterinärer och tagit prover, inget är fel. Någon sa att det kan vara psykiskt, stress, ett tix som kan vara svårt att få bukt med. Han är precis så kelig, busig, pigg, väger som han alltid gjort, äter dricker normalt går på toaletten som vanligt. Men tvättar sig ibland lite aggressivare och rycker loss en tuss päls... Inte roligt. Blir så ledsen när han gör det och att jag inte kan hjälpa. Badade honom en gång i veckan då någon trodde det var svamp. Hjäpte ej. Vad tror du???

Jag förstår att det är en lång historia med utredning och flera veterinärbesök. Det är svårt att ta ställning på kort tid. Hur ser det ut i hans omgivning. Feliway i eluttaget i flera rum kan hjälpa vissa. Flera klätterträd och hyllor att klättra på? Jag förstår att det är frustrerande att inte kunna hjälpa honom. Jag tolkar det som att det kan vara beteendeproblem och kan föreslå dig att läsa böcker av Sarah Heath en engelsk veterinär och beteendevetare. Feline Advisory Bureau (som nu bytt namn visserligen) har också tips.

Hälsningar Lotta Möller, leg. veterinär

Svarta prickar kring morrhåren

Hej. Jag har en katt som är 1, 1/2 år Han har svarta prickar omkring morrhåren och lite på hakan som går att ta bort. Vad är det? Är det farligt?

Det kan vara så kallade comedoner, tilltäppta talgkörtlar. Det brukar inte vara farligt.

Hälsningar Lotta Möller, leg. veterinär

Mjäll

Hej! Har en kastrerad ragdoll hona på drygt tre år. Upptäckte för någon vecka sedan,att hon är typ torr/flagnat mjäll liknande i svansen. Vad kan det beropå o hur råder man bot på det?! Tack på förhand

Det beror lite grand på:

  • Hur mycket mjäll har hon, är hon besvärad, har hon andra symtom?
  • Klåda?
  • Ålder?
  • Ute eller innekatt?

Kanske skulle jag börja med att borsta henne och se hur det utvecklas. Tillåter katten schamponering med ett schampo mot torr hud för katt kan det vara en idé? Är symtomen ihållande rekommenderar jag kontakt med en hudspecialist.

Hälsningar Lotta Möller, leg. veterinär

Mjäll över ryggen

Hej, jag har två honkatter som nu i vintras fick "mjäll" bak över ryggen ner mot svansen.Jag hade torr luft hemma i vintras och skaffade en luftfuktare som verkar hjälpa en del och som dem gillar att vara nära. Jag har provat att byta torrfoder och sluta ge dem whiskasgodis, i övrigt äter dem torrfoder från Hill's och blötmat 2ggr/dag från Sheba, Whiskas och Mjau, absolut inget som innehåller socker. I övrigt är dem friska pigga 5-åringar. Min ena tjej får ibland ryck där hon springer iväg och sedan sätter sig och slickar häftigt bak på ryggen precis över svansen, jag kan även se hur det rycker i henne i det området. Ibland tar jag kallt vatten på händerna och masserar henne på det kliande området och det verkar lugna ner. Min tjej som kliar sig kan få dessa ryck året runt, jag funderar på om det kan vara kvalster/damm allergi? Vad kan detta bero på? Tack!

Mjäll i pälsen kan bero på torr hud/päls då det kan vara torrt i luften. Vissa katter får mer mjäll än andra, vissa katter får det när det har svårt att komma åt att putsa vissa delar av kroppen. Många ggr kan det vara till hjälp att hjälpa till med borstning. Där får man se hur mkt symtom katten har tex i form av klåda, förändrad hud. Det finns en liten parasit som heter mjällkvalster som ser ut som små mjäll. Katter kan få ryck av att det kliar (oavsett orsak) eller så får de bara ryck för att de busar och leker. Att två obesläktade katter i ett hem är allergiska samtidigt är mindre sannolikt.

Hälsningar Lotta Möller, leg. veterinär

Kräker hårbollar

Min 6 år gamla hankatt (perser) har magrat på senaste och kräker en del, mycket hårbollar. Han dricker mycket också. Ska man kunna känna ryggraden på en katt? Han får tre olika sorters Royal canin foder och blötmat 2 ggr per dag. Har nyligen avmaskat honom också. Vad kan vara fel?

En katt som kräks mycket och som minskat i vikt enligt din beskrivning bör undersökas av veterinär. Sannolikt inleds undersökningarna med ett blodprov och urinprov med tanke på hans symtom. Ryggradens tornutskott liksom revbenen kan anas på en katt men de ska inte kännas alltför tydligt.

Hälsningar Lotta Möller, leg. Veterinär