Varför rullar katten över på rygg, när den ser sin ägare?

Detta är kattens sätt att erbjuda sin ägare en passiv vänskaplig relation för att stärka banden inom den sociala gruppen. Katten visar med detta beteende sin tillit.

Kroppsspråket säger att den rullar över på rygg för att visa sin ägare magen och därigenom visa sin tillit. Man bör därvid inte med säkerhet uppfatta det som en inbjudan att smeka den mjuka undersidan.

Magregionen är så väl skyddad att katten ibland finner en sådan kontakt obehaglig, utom i de förhållanden när katten och ägaren har skapat en hög grad av social intimitet.

Magen - ett känsligt område för katten

Men oftast ska man undvika att klappa katten på magen när den rullar runt på detta sätt. Det räcker med att prata med katten och bekräfta katten genom den typen av uppmärksamhet. Annars slutar det ofta med att katten säger ifrån ganska brutalt genom att börja klösa och ibland bita på den klappande handen.

Man kan jämföra det med att en person kommer fram och sträcker fram handen för att hälsa på dig och du svarar genom att kyssa personen, vilket troligtvis blir alldeles för intimt och personen säger ifrån. 

Gillar? 1 av 3 gillade, 1,7 i betyg