Tillbehör till katten

Mat och vattenskålar

Du behöver mat- och vattenskålar när katten flyttar in. Tips är att skaffa skålar som är lätta att diska och som håller över tiden.

Transportbur

En säker transportbur är bra att ha redan när du ska hämta hem din katt. Se till att köpa en riktigt bra och stadig bur som du kan ha under hela kattens liv. Transportburen fungerar ofta väldigt bra även som viloplats i hemmet. Vänj katten tidigt vid transportburen, så underlättar det vid framtida transport till exempel veterinär eller när du tar med katten på resor.

Halsband eller sele och koppel

Har du tänkt att ha en utekatt är det bra att ha ett halsband på katten. Tänk på att välja ett halsband med säkerhetsspänne eller med resår.

Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på med halsband 

Om du har en innekatt, men vill kunna ta med den ut ibland, så är sele och ett koppel bra att ha hemma. Det är en bra idé att då vänja katten vid selen tidigt.

Mat

Vad ska katten äta? Kolla med uppfödaren eller tidigare ägaren vad katten ätit tidigare. Om det fodret fungerat bra för katten, är det bra att fortsätta med det även när katten flyttar in hos dig. Om du byter foder, se till att göra det succesivt.

Här kan du läsa mer om foder till katter

Kattlåda med tillbehör

Du behöver minst en kattlåda när du skaffar katt. Tillbehör som kattsand/strö och en spade att städa ur lådan med behöver du också. Var noggrann med att städa ur lådan minst en gång per dag! Fler katter i hemmet innebär också att du bör ha fler kattlådor.

Klösbrädor

Ha klösbrädor på plats i ditt hem dag ett när katten kommer. Dels för att katten ska kunna hålla klorna i trim och markera revir, men också för att du ska slippa få din inredning sönderriven. Bor du stort är det bra att ha flera klösbrädor i hemmet. Klösträd där katten både kan klösa, klättra och gå undan till är uppskattat hos många katter.

Det här kan också vara bra att ha hemma

Tandborste

Det alla kanske inte vet är att genom att borsta kattens tänder minskar man risken för framtida problem i kattens mun. Därför rekommenderas att redan från början försiktigt vänja sin katt vid tandborstning.

Så här borstar du kattens tänder

Leksaker

Aktivering och lek med leksaker. Att leka är kul både för din katt och för dig. Se till att ha roliga aktiveringsleksaker i hemmet. Både för katten att busa med själv, men också som ni kan leka med tillsammans.

Klotång

En del katter kan behöva hjälp att hålla sin klor i trim. Då är det bra med en klotång till hands.

Tips på hur du klipper kattens klor

Tillbehör för pälsvård

Beroende på vad din katt har för päls så kräver den olika mycket skötsel. Se till att ta reda på vad just din katt behöver för att hålla sin päls fin och välskött. Det kan handla om allt från borstar till trimutrustning.

Så tar du hand om kattens päls