Jag vågar påstå att nästan alla hundar i Sverige med en normal omvårdnad blir rumsrena ganska fort. Men man ska komma ihåg att det ibland kan ta upp till åtta, tio månader för vissa hundar innan rumsrenheten är helt befäst. Rumsrenhet är något du måste träna. Ju duktigare och mer energisk du är i denna träning desto fortare och bättre går det.

Vid rumsrenhetsträning, tänk på att:

  • Inte skälla på hunden när den gör ifrån sig inne. Det förstår inte hunden vilket i sin tur kommer att skapa stress. Denna stress kan ge motsatt effekt i din träning till att göra din hund rumsren.
  • Inte trycka ner hundens nos i det den gjort. Denna dumma och uråldriga teknik har visat sig vara helt värdelös och är bara en form av djurplågeri.
  • Inte gripas av panik eller oro även om denna träning drar ut lite i tid.

Efter mat och lek

Normalt sett så brukar man säga att valpen behöver kissa direkt efter en lek eller direkt efter den har vaknat efter en sovstund. Valpen behöver bajsa cirka femton, tjugo minuter efter det den ätit. Dessa tider är inte hundraprocentiga men det brukar vara bra tider att hålla i huvudet.

I denna träning så är det jättebra om du försöker rasta valpen på ett och samma ställe i den utsträckning som det fungerar. På så sätt kommer valpen lättare förstå vad du vill. Detta ställe ska vara i närheten av din bostad och behöver inte alls vara stor. Platsen ska också vara så lugn som möjligt eftersom saker runt omkring kan distrahera valpen så att den helt enkelt glömmer bort att göra ifrån sig.

Väl ute på denna yta så ska du helst ha valpen lös och bara ge valpen tid. Det bästa är om du bara sätter dig ner eller står helt still eller neutral. Efter en tid kommer valpen att kissa eller bajsa. Först då ger du valpen beröm och uppmärksamhet – ”Braaaaa, kompis. Nu går vi in”.

Bär ut din valp

Rent praktiskt kan det mycket väl gå till så att du direkt efter det att valpen exempelvis vaknat, lyfter upp valpen i famnen och bär ut valpen. I och med att du lyfter upp valpen så ökar du chansen och möjligheten till att valpen faktiskt gör ifrån sig ute istället för inne. Då du lyfter upp valpen kommer den inte att kissa.

Nattetid tycker jag att du ska ställa klockan med några timmars mellanrum för att ta ut valpen på en kort rastning. Är du duktig nattetid så handlar det ofta om en relativt kort tid innan valpen faktiskt är torr. Dessutom är det så att valpen snart sover hela natten.

I denna träning att göra valpen rumsren så kan jag nästan lova att valpen vid flera tillfällen trots allt kommer att göra ifrån sig inne. Det är helt normalt och inget att oroa sig för. Rumsrenhet är en process och träning som tar sin lilla tid.

Glöm inte bort att din lilla valp är väldigt ung!

Läs också min blogg

Vad kostar det att försäkra min hund?

Räkna på pris

Vad kostar det att försäkra min hund?

Räkna på pris