Att ha en hund lös ger också dig och hunden en bättre och finare relation. Om du jämt och ständigt har hunden i koppel så får du inte den där fina uppmärksamma hunden vi alla vill ha. För att kunna ha en hund lös så måste man också ha kontroll på hunden, om det behövs så måste man kunna ropa in sin hund. Det är det som kallas inkallning. För att få en så bra och fin inkallning som möjligt på sin hund är det väldigt bra att börja med den träningen tidigt, så tidigt som möjligt.

Börja träna inkallning tidigt med valpen

Att träna inkallning med den unga valpen har många fördelar. Dels så är en valp väldigt lätt att forma, mycket lättare än en vuxen hund. En liten valp är inte heller lika snabb som en vuxen hund vilket innebär att det är lättare att ha en valp lös, även om den inte till en början kommer på inkallning, än en vuxen hund. Den träning du gör med den lilla valpen när det gäller inkallning är också bra för er relation.

Vad kostar det att försäkra min hund?

Räkna på pris

Vad kostar det att försäkra min hund?

Räkna på pris

Det ska löna sig för valpen att komma till dig

Vad det hela handlar om är att lära valpen att det lönar sig att komma till dig när du ropar, och även annars spontant. En hund eller en valp gör bara det den får fördel i att göra och det är det man ska använda sig av.

Att lära en hund att komma på inkallning är inget man gör på en dag eller två, det tar tid. Men det gäller att träna på och hela tiden ha en bestämd målsättning. I detta fall ska målsättning vara att valpen kommer till dig oavsett övrig retning.

I och med att valpen går igenom olika perioder i livet så kan det också kännas som om det kommer bakslag i träningen. Dessa bakslag ska du bara veta att de kommer, och när dessa kommer så ska du bara träna vidare mot din uppsatta målsättning.

Alltid en godis i fickan

När du har en valp så ska du alltid ha godis eller lite hundfoder med dig i fickorna var du än går någonstans. Varje gång valpen tar spontan kontakt med dig så ska du belöna valpen med rösten och ge den en liten godisbit. På så sätt lär du valpen att det lönar sig på alla sätt att vara uppmärksam på dig. När du senare kallar på din valp och den kommer in till dig så belönar du även där.

Svårare än så är det egentligen inte. Det låter kanske löjligt enkelt vilket det också är, men det finns fällor att falla i.

En av fällorna att akta sig för är att kalla på valpen för att sen alltid koppla den eller ta in den. Då lär du valpen att när du kallar på den så är det ”roliga” slut. Lär sig valpen detta så hjälper inget godis i världen. Ha som någon typ av regel att det går fem inkallningar på en där det ”roliga” tar slut.

Låt valpen leka

En annan fälla som är lätt att falla i är att försöka ropa på valpen när valpen har som absolut roligast, kanske med en valpkompis. Givetvis kan du göra det ibland, men under en period av träning så är det bra om man endast ropar på valpen då man vet att det är stor chans att den kommer. Ju fler lyckade inkallningsövningar, desto bättre är det.

Passa på att träna när valpen är så ung som möjligt och belöna alltid när valpen kommer till dig.

Lycka till!

Läs också min blogg