Att skaffa valp innebär massor med frågor och lika många - om inte fler svar från olika håll. Det viktigaste för mig när jag skaffar valp är att få en kärleksfull relation byggd på respekt för individen. Om valpen blir trygg med mig, litar på mig och vi har kul tillsammans så är mycket löst i vår vardag – även om det kommer att dyka upp problem som behöver lösas.

Min första tid med valpen blir därför mycket mys och lek.

  • Leka
  • Fika ihop
  • Vila
  • Motion
  • Träna
  • Upptäcka världen

Leken

Att leka med din valp är superviktigt! Med hjälp av den bygger du upp er relation, du lär känna den och den lär känna dig, OCH sist men inte minst du lägger grunden till en viktig belöning som du kan använda dig av i träningen av din valp!

Fika

En underbar aktivitet som främjar valpen på många sätt. Du tar med kaffe/the och t.ex ngt gott fikabröd t.ex kanelbullar och till din valp tar du med ett grisöra, märgben eller tuggben.

Fördelarna med fikaträningen är många; du blir en resurs till din valp, du får in gemenskap, du får in miljö- och socialträning och du får in passivitet.

Så njut av våren och solen och fika MYCKET med din valp; först hemma på tomten eller i parken, sedan nere på bryggan, invid tunnbanan, på tunnelbane perrongen, inne i ditt centrum, inne på ett livligare centrum för att till slut fika på Gallerian eller Kungsträdgården (om du nu bor i Stockholm förstås!)

Vila

Är oerhört viktigt för valpen; dels för att den har behov att sova och dels för att inte skapa stressade individer.

Ta för vana att efter en aktivitet t.ex. fika inne stan, åka buss, träffa hundkompisar, vara på utställning/hos veterinär, gå på kurs etc låta valpen återhämta sig efteråt. Ju intensivare aktivitet desto längre vila. Tänk på valpen även behöver sova varje dag så stör den inte då – sömn är en del av dess utveckling.

Motion

Valpar ska inte motioneras men den behöver få vara ute, leka, tränas etc. Så var försiktig med promenader med din valp – den är bara en bebis!

Cilla Danielsson är hundpsykolog, coach, inspiratör, visionär och VD för Hundens Hus, ett företag som finns i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Sundsvall och Örebro. Hundens Hus har en bred kursverksamhet/privat träning för hundägare samt yrkesutbildningar till instruktör, hundpsykolog, assistanshundstränare, avancerad klickerträning etc.