Alla fästingbett är inte farliga

När du hittar säsongens första fästing på din hund är det viktigt att komma ihåg att det ska mycket till för att drabbas av smitta. De flesta fästingar bär inte på smittor och att din hund blir fästingbiten behöver inte betyda att den blir sjuk.

Eftersom det förekommer att fästingar smittar hundar med bland annat borrelia och anaplasma, är det dock klokt att ta för vana att dagligen söka igenom hundens päls och använda fästingmedel. Hittar du en fästing? Då ska du ta bort den direkt.

Preparat för att hålla fästingarna borta

Bor du i ett fästingtätt område finns flera olika produkter och preparat på marknaden som kan vara till hjälp för att hålla fästingarna borta. Läs på om de olika alternativen och välj den variant som passar dig och din hund bäst. På apotek kan du köpa spot on-preparat och fästinghalsband. Vänder du dig istället till veterinär kan du få tabletter utskrivna som fästingprofylax.

Symptom på sjukdom

Om din hund får feber, verkar ha ont i lederna eller visar tecken på smärta vid rörelse finns anledning att söka veterinär för att ta reda på om det är ligger en fästinburen infektion i bakgrunden. Enbart det faktum att din hund har haft mycket fästingar betyder inte att du behöver uppsöka veterinär.