På baksidan av hundens ögonlock finns körtlar som kan bli inflammerade. Följden blir att körtelvävnaden svullnar kraftigt. Körteln blir också röd och ser ut som ett rött körsbär där den väller fram bakom det tredje ögonlocket – därav namnet cherry eye eller körsbärsöga.

Cherry eye är ofarligt för ögat och ibland görs ingenting åt det. Risken är i så fall att ”klumpen” nöter på hornhinnan med irritation som följd.

Om en ögonveterinär bedömer att en operation behöver göras så sys tårkörteln ner i sitt ursprungliga läge. Det finns dock risk för återfall och i svåra fall kan veterinären behöva operera bort hela tårkörteln. Att operera bort tårkörteln vill man dock helst undvika eftersom hunden då kan få problem med torra ögon.

Kontakta veterinär om du misstänker cherry eye

Om du misstänker att din hund drabbats av cherry eye bör du kontakta en ögonveterinär. Agrias veterinärvårdsförsäkring kan ersätta cherry eye så länge de allmänna försäkringsvillkoren är uppfyllda och det inte finns en reservation för ögonsjukdomar i hundens försäkring.