Ska vi inte ha en hund till? Det är en fråga som kommer upp i många familjer.

Anledningarna kan vara många, men oavsett anledning, tänk på att vara eniga om beslutet att skaffa en till hund om ni är flera i familjen.

Två hundar = dubbelt så mycket jobb?

Det blir kanske inte dubbelt jobb med två hundar, men du kan räkna med att det blir mer jobb än att ha en hund. Speciellt i början behöver du förmodligen lägga en hel del tid på att både få de två hundarna att komma överens samt att den nya hunden ska komma in i flocken utan att den andra för den sakens skull blir bortglömd.

Gammal hund och valp, en bra idé?

Är din första hund riktigt gammal och dessutom skröplig kan det vara ett klokt beslut att vänta med att skaffa en ny valp. Den gamla hunden kan tycka att en ny glad och pigg valp är både jobbig och besvärlig. Låt den ha sin sista tid i lugn och ro. Tänk på att detta är individuellt för just din hund.

Relationen mellan hundarna

Den nya valpen kommer att ta efter sin äldre kompis och se den som sin förebild. Men du ska inte överlåta valpens fostran helt på den äldre hunden. Precis som när du skaffade din första hund är det viktigt att du får en relation till hunden och att den nya hunden inte bara ser upp till den gamla hunden utan även till dig.

Alla hundar tycker inte om att få en ny kamrat. Det innebär konkurrens om familjens uppmärksamhet, godbitar och i de arbetande hundarnas fall, arbetet.

När den nya valpen kommer ska du därför inte lämna de två ensamma första tiden. Om den äldre hunden har åsikter om den nya valpen, kommer den förmodligen att visa detta, men det får inte gå över i för hårdhänt tillrättavisning. I de allra flesta fall är det inget problem.

Vilket kön?

Skaffar man en ny hund av samma kön som den gamla kan det vara klokt att se till att det är minst två år mellan dem. Särskilt hanar kan, när ungtuppen kommer i puberteten, hamna i konflikt. Är ålderskillnaden mellan dem tydlig minskar riskerna för detta.

Skaffar man hundar av skilda kön behöver man ta hänsyn till tikens löp. En del hanar bryr sig bara under den korta tid tiken är parningsvillig medan andra kan vara berörda i veckor. En hane som skäller, piper, gnäller och kanske till och med ylar under denna period sätter familjens och grannarnas tålamod på prov. Om möjlighet finns kan det vara bäst att en av hundarna får vara hos någon bekant under tikens löp.

Kom ihåg att tikar i löp kan vara otroligt listiga och kan forcera de mest kluriga hinder och ibland nästan låsta dörrar. Det är inte roligt att få sin tik tjuvparad så tänk på att vara mycket uppmärksam under dessa perioder om ni behöver ha hanen och tiken under samma tak under löpen.

Ett alternativ för att slippa problemen kan vara att kastrera en av hundarna om du inte vill ha valpar efter den. Det är ett enklare och billigare ingrepp att låta kastrera en hane.

Behov

Det kan vara bra att fundera över vilka behov den yngre hunden kommer att ha när den är äldre. Det en fördel om man väljer en individ och hundras som matchar den äldre hundens behov när det kommer till motion och mental stimulans. Det kommer att underlätta i vardagen.

Dela på hundarna och ansvaret

Tillbaka till den lilla valpen som kommit till ert hem.

Efter den första tiden när valpen ska få lära känna sin nya två- och fyrbenta familj behöver den socialiseras på egen hand. Om valpen hela tiden får gå ut med sin hundkamrat förlitar sig valpen på, och kan bli väldigt beroende av den andra hunden. Genom att umgås med valpen även på egen hand kan du bli valpens förebild och vara stöd i den mån det behövs.

Din nya familjemedlem behöver också få åka bil utan sin äldre kamrat och när den känner sig trygg, även att vara hemma ensam, utan sin ”gamla” kamrat. Om det är sagt att den nya valpen är ”din” hund är det viktigt att ni turas om med hundarna så att den känner trygghet med alla familjemedlemmar i vardagen.

Ska en speciell familjemedlem träna agility, lydnad, jakt eller något annat så ska den göra det från början, men vardags-bestyren kan med fördel delas av familjemedlemmarna. Det är inte roligt med en hund som bara lyder en i huset.

Glöm inte den äldsta hunden

Till sist och nästan viktigast av allt, glöm inte bort den äldre hunden!

All familjens uppmärksamhet kommer att riktas mot den gulliga nykomlingen och den äldre kan känna sig bortglömd och åsidosatt. Det är ju samma fina kompis som tidigare och måste få minst lika mycket uppmärksamhet och kärlek som innan valpen kom.

Artikeln är skriven 28 juni 2019 och uppdaterad 11 juni 2020.