Thomas Melén ville inspirera hundägare att komma i form. 2010 startade han Hundlöpet, ett lopp där man springer tillsammans med sin hund. Thomas ser Hundlöpet som ett sätt för hundägare att komma igång med sin träning samtidigt som hunden får sin motion.

– Många som skaffar hund tänker säkert ”nu kommer jag att komma i form”, men sedan blir det bara de dagliga kisspromenaderna. Att jogga med sin hund är ett roligt sätt att motionera och samtidigt få en gladare hund, säger Thomas Melén, initiativtagaren till Hundlöpet.

Uppvuxen med hund

Thomas är uppvuxen med hund och har länge arbetat med löpträning för människor, men det var när han skaffade sin första egna hund som han började fundera på om det inte fanns något lopp där man fick ha med sig hunden.

– Det var när jag var ute och promenerade med vår blandis Minta som jag började fundera på idén om Hundlöpet, berättar Thomas.

2009 började Thomas planera och det tog ungefär ett år innan det första Hundlöpet gick av stapeln på Lidingö.

– Det var mycket som skulle ordnas; tillstånd, nummerlappar och tidtagning. Folk sa till mig ”men vilket liv det kommer att bli”, men det stoppade mig inte. Jag trodde på det här! säger Thomas.

Ville anordna ett lopp för alla

Premiären av Hundlöpet den 12 september 2010 lockade 38 ekipage och fick mycket positiv uppmärksamhet i media. Folk i alla åldrar och hundar av alla raser deltog i loppet. Thomas berättar särskilt om en deltagare:

– Min hjälte är Göran Popping som deltog i loppet 2010. Han hade gått ner elva kilo, är reumatiker och går med krycka. Han hade som mål att tillsammans med sin strävhåriga tax klara tiokilometersloppet på två timmar och klarade det på 1,47. Det är sådana som han som kan inspirera andra!

Göran Popping med sin strävhåriga tax Jegerbo's Qarisma i Hundlöpet 2010

Över 100 ekipage redan anmälda

Hundlöpet 2011 går av stapeln på Lidingö den 11 september anmälningarna rasar in.

– Hittills har över 100 ekipage anmält sig till årets lopp, och anmälningstiden är långt ifrån ute, berättar Thomas.  

Nytt för i år är att det finns två sträckor att välja mellan; en på 10 km och en på 5 km. Förra året kunde man bara springa en sträcka som var på 10 km.

– Vill man inte springa så finns motionssträckan på 5 km som man kan gå. Och man behöver inte tävla, men vi har en tävlingsklass för dem som vill, berättar Thomas.

Alla hundar måste vara kopplade och trots namnet så tillåts inte löpande tikar.

– De skulle i och för sig fungera som ”harar”, skrattar Thomas.

”Alla tassar i backen”

Man behöver inte vara ansluten till någon hundklubb för att delta – Hundlöpet är öppet för allmänheten. Åldersgränsen (för människor) för att delta är 15 år och alla hundar får vara med. Eftersom motionen även är bra för hundarna, ska hundarna vara på marken, även om de är små.

– Alla tassar i backen som jag brukar säga, säger Thomas.

Anmälan

Anmäler man sig före den 1 augusti är anmälningsavgiften 275 kronor. Efter det är avgiften 350 kronor. Sista anmälningsdag är den 8 augusti.

Vill du springa Hundlöpet? Anmäl dig här

Läs mer om hundlöpet