Känns sommaren trist och regnig eller har du bara slut på inspiration på vad du och din hund ska hitta på under ledigheten? En riktigt rolig och effektiv träning är balansbollträning. Träningen stärker både självförtroende och muskler hos hunden och är otroligt roligt. Att träna med balansboll har länge varit populärt bland människor, det är däremot inte lika vanligt för hundar men är en superbra träning för både hundens kropp och knopp. Och det bästa är att du kan utföra träningen nästan var som helst. Träna inne när det regnar eller ta med på semestern och träna ute i solen.

Självförtroende

Balansbollträning är en enorm självförtroendehöjare för lite försiktiga eller rädda hundar. Genom att prova på något lite skrämmande och bygga upp mod så kan även den skrajsna hunden övervinna sin rädsla. För vad är mer boostande för självkänslan än att klara av något man var rädd för eller inte trodde man skulle klara?

- Det är väldigt viktigt att inte gå för fort fram, speciellt när det gäller försiktiga hundar. Ta små steg till en början och belöna massor, säger Therese Casteberg på Hundtränarna i Stockholm.

Träningen är bra för alla hundar, från rädda hundar till de med stort mod. Hundar som är mer framåt och med självförtroendet på topp tycker ofta att balansbollar är en riktig höjdare. Här går det ofta fort för hunden att hoppa upp på bollarna, men kom ihåg att belöna även den orädda hunden.

Träning för kropp och knopp

Inte nog med att alla muskler i kroppen aktiveras och stärks så får hjärnan jobba också. En perfekt träning för att stimulera både fysiskt och psykiskt. Balansbollträning används även i rehabilitering för hundar på grund av sin förmåga att nå alla muskler i kroppen och bygga upp både styrka och balans. Till en början kan det se lite skakigt och vingligt ut men allt eftersom hunden tränas så blir det stadigare.

- Min hund Babar, en schapendoes, hoppade direkt upp på den stora äggbollen som snabbt blev hans favorit, det skakades en hel del till en början, skrattar Sara som tränar balansbollträning med Babar.

Babar testar på balansbollträning.

Utrustning

På Hundtränarna i Stockholm tränas det med tre olika bollar, halvbollar, balansdiskar och äggbollar. En tass per halvboll, två ben på balansdiskarna och hela hunden på äggbollen är det som gäller.

- Äggbollen är anpassad efter hunden så att ryggen inte ska bli snedbelastad, använd därför inte din egen runda pilatesboll hemma. Däremot går det bra att använda samma balansdisk som du själv använder till din hund, säger Therese.

Självklart går det att välja en av bollarna och endast träna med den hemma. Välj ut en eller flera som du och din hund trivs bäst med.

Prova på själv

Att tänka på:

  • Träna max 5 min om dagen i början
  • Lyft ej upp hunden på bollen
  • Ta det i hundens egen takt

 

Det är alltid bra att gå en kurs i hur du tränar med din hund, så även när det gäller balansbollar. Det finns prova på kurser och fortsättningskurser att gå runt om i landet. Ska du testa hemma först är det viktigt att läsa på innan ni sätter igång med träningen. Therese som håller balansbollkurser på Hundtränarna i Stockholm tipsar för hur du ska gå tillväga i hemmet.

- Lyft inte upp din hund på bollen, speciellt inte i början och när det gäller rädda hundar. Låt hunden ta det i sitt eget tempo och belöna hela tiden alla framsteg.

Det är också viktigt att inte tvinga en hund att gå upp på bollen, det ska vara roligt för hunden och den ska själv vilja utföra träningen. Till en början kan det krävas mycket belöning för en tveksam hund innan den hoppar upp. Har den en gång gjort det frivilligt brukar det bara bli lättare och lättare och roligare och roligare för hunden.

- Börja försiktigt när du tränar hemma med din hund, max fem minuter per dag till en början. Det är oerhört påfrestande för både hjärna och muskler och hunden behöver vänja sig i ett lagom tempo, berättar Therese.

Marie som gått en prova på kurs med toypudeln Svea, fortsatte med träningen hemma.

- Det blev en perfekt aktivitet för hela min familj, barnen blev stormförtjusta när jag kom hem och visade. Nu när det har varit så regnigt i sommar har vi tränat massor inomhus också, säger Marie.

 

Svea gillar att träna både inom- och utomhus.