Försök att hitta en badplats där det först och främst är tillåtet att bada med hästar, och där det finns gott om utrymme att gå i och ur. Undersök botten och ta bort vassa föremål. Ha alltid hjälm när du badar. De flesta hästar älskar att stå i vattnet och plaska med framhovarna. Det skvätter ordentligt, så räkna med att bli blöt! En del blir lekfulla och stoppar ner mule och näsborrar under vattenytan och blåser. Vass är smaskigt, men lätt att skära sig på, så se upp.

Simma med hästen

Om hästen börjar simma måste du glida av ryggen och hålla dig i manen och simma eller ”åka” med hästen. Har den för kort man kan du spänna ett stigläder runt halsen. Hästen ska vara utan sadel, men ha träns och gärna grimma.

Styr hästen så att den simmar parallellt med stranden – aldrig rakt ut! Du får absolut inte hänga i tygeln. Håll dig väl på sidan, eftersom du annars lätt kan få ett slag av frambenen. Se till att ta dig upp på ryggen igen när hästen börjar få fast mark under fötterna. Om du inte hinner upp är det viktigt att du passar dina egna fötter så att du inte blir trampad.

Skonsam träning

Simning är väldigt skonsamt för en häst och fungerar bra som sjukgymnastik. På några platser i Sverige finns särskilda simbassänger för hästar som ska rehabiliteras. När hästen simmar utvecklar den kondition och styrka, samtidigt som musklerna stärks. Alla hästar kan simma av naturen.

När hästen simmar flyttar den benen i samma ordning som i skritt, men med höga benrörelser fram och genom att kraftigt sträcka bakbenen bakåt.

Tänk på att det inte är tillåtet att bada på allmänna badplatser!