Tandvård på hund

Varför ska man borsta hundens tänder? Räcker inte tuggben/dentastix?

Veterinären svarar:

Tuggben är bra för tänderna, men de rengör inte tänderna lika effektivt som tandborstning. Genom att borsta tänderna tar man bort plack och på så sätt förebygger en rad olika tandproblem som tandsten.

Tandproblem är oftast svåra att upptäcka i tid om man inte tittar i hundens mun då och då, i samband med tandborstning till exempel. När man borstar hundens tänder regelbundet är det lättare att märka om hunden har exempelvis tandsten, ont i munnen eller om någonting har fastnat mellan tänderna.

Orsak

I munnen finns det bakterier och matrester som bildar plack. Om mycket plack samlas och inte avlägsnas, kan den förkalkas och bilda tandsten. Tandsten i sin tur kan orsaka andra sjukdomar i munnen som tandköttsinflammation och tandlossning (parodontit).

Vad kan jag göra själv?

Vänj hunden vid tandborstning så tidigt som möjligt. Du kan använda en tandborste avsedd för hundar eller barn och det finns även speciella tandkrämer för hundar. Använd dock inte vanligt tandkräm som är för människor eftersom det kan innehålla xylitol vilket är giftigt för hunden! Börja med att dutta tänderna med borsten, sedan borsta i några sekunder och sedan successivt öka tiden du borstar tänderna. Kom ihåg att ge hunden mycket beröm och belöna hunden!

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om det är mycket svårt att borsta hundens tänder kan det vara bra att boka tid hos veterinär. Hunden kan ha ont i munnen eller tänderna på grund av en tandsjukdom, och vill därför inte låta tänderna borstas.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?