Tandsten hos hund

Jag har en liten hund som luktar väldigt illa i munnen och har lite brun beläggning på vissa tänder. Är det tandsten? Hur kan jag få bort det? 

Veterinären svarar:

Det du beskriver låter som tandsten. Jag skulle rekommendera att du beställer tid hos veterinär för undersökning och behandling av din hunds tänder. 

Symtom

Vanliga symtom på tandsten är illaluktande mun och beläggningar på tänderna, som du beskriver. Färgen på beläggningar varierar från ljusgult till brunt. Bästa sättet att upptäcka tandsten i tid är att hålla koll på hundens tänder.

Orsak

Tandsten orsakas av bakteriebeläggningar (plack) i munnen. Plack består av matrester och bakterier och om man inte avlägsnar det kan det förkalkas och bilda tandsten. 

Vad kan jag göra själv?

Bästa sättet att undvika tandsten är att borsta hundens tänder regelbundet. Lättare beläggningar kan man få bort själv genom tandborstning. Men tandsten måste tas bort hos veterinär. Veterinären utför en professionell tandrengöring (PTR) som innebär att all plack och tandsten avlägsnas. 

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta din veterinär för en undersökning av din hunds tänder. Tandsten är hundens vanligaste tandproblem. Om tandsten inte tas bort i tid uppstår en inflammation i tandköttet. Det leder till en parodontit med tandlossning som följd.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?