Hund som svalt föremål

Min hund svalde en kotte igår. Är det farligt? Kan den komma ut den naturliga vägen eller ska jag ta henne till veterinär?

Veterinären svarar:

Svalda föremål kan bli liggande i magsäcken, fastna i tarmen eller passera den normala vägen. Om hunden börjar kräkas intensivt betyder det att kotten har fastnat i hundens tarm och då måste den opereras bort snarast. Har du en större hund kan kotten komma ut den naturliga vägen, annars kontakta veterinär. Lycka till!

Symtom

Om föremålet har fastnat i hundens tarm börjar hunden kräkas intensivt och har ingen avföring.

Vad kan jag göra själv?

Bästa sättet att undvika svalda olämpliga föremål är såklart att hålla koll på hunden på promenaderna så att den inte äter upp någonting den hittar på marken. Hemma är det bra att ställa undan små saker som kan vara lockande för hunden som strumpor och leksaker. Se till att hunden inte heller kommer åt soptunnan för där kan det finnas många olämpliga saker för hunden som plast, majkolvar, glasspinnar, m.m.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om du ser att din hund sväljer ett olämpligt föremål bör du inom någon timme ta kontakt med eller uppsöka din veterinär. Veterinären kan då ge hunden en spruta så att den kräks upp maginnehållet. I de flesta fall kommer föremålet upp och man slipper att operera bort föremålet ur hundens tarm. Annars kan föremålet bli liggande i magsäcken eller vandra ut i tarmen och fastna där, då måste det opereras bort. Gäller det ett vasst föremål kan det perforera magsäcken eller tarmen. 

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?