Valp som kräks efter mat

Min valp (6 mån) har börjat kräkas upp sin mat ett litet tag efter att han har ätit. Spyan kommer ut plötsligt, det ser inte ut som att han ska spy, den bara liksom rinner ur hans mun. Han äter torrfoder som uppfödaren rekommenderade. Borde jag ta honom till veterinär?

Veterinären svarar:

Jag kan misstänka att din hund kan ha en sjukdom som heter megaesofagus (utvidgad matstrupe). Beställ tid på djursjukhus för undersökning. Lycka till!

Symtom

Hunden kräks upp mat utan att hulka.

Orsak

Det finns två typer av megaesofagus, båda är medfödda missbildningar. Matstrupen ska i normalfallet inte vara synlig på röntgen, den drar ihop sig och är smal som en penna. Hundar som har megaesofagus kräks ofta. På röntgen ser man en utvidgad matstrupe hela vägen i bröstkorgen ner till magsäcken. Den är vanligen fylld med vätska och foderrester.  

En annan ovanligare variant är då det finns en ficka i matstrupen framför hjärtat. Det beror på en missbildning där en artär trycker på matstrupen. Även detta ger upphov till kräkningar. I en del lindriga fall går matstupsutvidgningen spontant tillbaka, medan det i andra fall blir permanent.

Vad kan jag göra själv?

Det finns tyvärr ingen behandling mot megaesofagus, det enda man kan göra är att underlätta nedsväljningen och att maten hålls inne. Ett tips är att ställa matskålen högt och ge mer lättflytande foder. Det är bra att hålla hunden stående på bakbenen efter han har ätit.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om hunden kräks flera gånger är det alltid bra att kontakta veterinär, speciellt om kräkningarna är på något sätt ovanliga, som när de kommer plötsligt och utan att hunden hulkar.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?