Värmeslag på hundar med mycket päls

Min hund blir väldigt varm på somrarna, hur vet jag om han skulle få värmeslag? Hur kan jag förebygga det? Han har väldigt mycket päls.

Veterinären svarar:

I början flåsar hunden mer och mer, sedan blir den trött och till slut förlorar den medvetandet och i värsta fall kan hunden dö. Lämna inte hunden instängd i en bil en solig sommardag, för det är där de flesta hundar drabbas av värmeslag. Du kan kyla ner hunden varma dagar genom att spola hundens tassar och hud med kallt vatten, du kan även linda in hunden i en blöt handduk.

Hundar med tjock päls, kan lättare få värmeslag, så du kan pröva att raka ner pälsen på sommaren. Ha alltid tillgång till skugga och vatten. På riktigt varma dagar är det bäst att hålla hunden inomhus där det är svalt.

Symtom

Hunden flåsar, hässjar och den blir trött och slö.

Orsak

Hundar kan inte svettas så när de ska göra sig av med värmen i kroppen andas de fort, eller hässjar.  Via utandningsluften förlorar hunden vätska. Om det är mycket varmt hinner hundens kropp inte bibehålla normal kroppstemperatur. Hundar med hjärtfel, trånga andningsvägar eller tjock och lång päls löper större risk för värmeslag.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om du misstänker att din hund har fått värmeslag ska du omedelbart åka till veterinär, eftersom värmeslag är ett livshotande tillstånd. Under färden till veterinär kan du kyla ner din hund genom att svepa in hunden i en blöt handduk.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?