Giftiga växter för hund

Jag har väldigt mycket blommor i hemmet och i min trädgård. Hur vet jag vilka som är giftiga för min hund och behöver jag ta bort dem helt då?

Veterinären svarar:

Även om de flesta hundar inte verkar vara så intresserade av att tugga på växter så är det bra att ändå ha koll på vad som är giftigt och inte. Här hittar du en lista på giftiga växter för hund. Listan visar både väldigt giftiga växter, som du kan plocka bort helt för att vara säker, och växter som endast ger symtom om hunden äter hela växten. Jag skulle vara extra noggrann med att ställa undan/ta bort växter om du har en valp eller en hund som gillar att smaka på saker där hemma.

Symtom

En del växter ger endast lindriga symtom och utgör ingen fara för hunden. Andra växter orsakar allvarlig förgiftning där veterinär behöver uppsökas akut. Vanliga symtom är kräkningar, diarré, skakningar, slöhet, kramper, klåda, buksmärta, ökad törst, ökad salivering, vinglighet och andningsbesvär.

Tänk på att symtomen är varierande beroende på hur mycket och vad hunden fått i sig!

Vad kan jag göra själv?

Bra är att redan från början ha koll på vad som är giftigt och inte. Då kan du välja att ta bort dessa växter i hemmet eller ställa dem där hunden inte kommer åt. Om din hund tuggat på en växt, försök ta reda på vilken sort och håll koll på din hund. Vissa växter har irriterande egenskaper även på huden om din hund strukit sig mot den, bada då din hund för att minska hudirritation.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta veterinär om din hund ätit en giftig växt eller om den uppvisar symtom på förgiftning.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?