Område: Lantbruk Om Smittskydd

Storbalar på åker där det har skördats halm.

Se upp för afrikansk svinpest vid införsel av grovfoder

Vid svår torka, eller foderbrist av andra skäl, händer det att lantbrukare och hästägare vänder sig utomlands för köp av grovfoder eller halm. Det ökar dock risken för att få in den mycket smittsamma sjukdomen afrikansk svinpest.

Vildsvin är en betydande smittkälla för svinpest.

Förebygg svinpest – ett hot mot svenska grisar

Mycket hög feber, kramper och förlamningar. Symtomen på svinpest är oerhört allvarliga och virussjukdomen har mycket hög dödlighet. Ett bra smittskydd kan skydda dina djur mot smittan som hotar hela den svenska grisproduktionen.

Ett kollage med en griskulting till vänster och ett porträtt av professor Magdalena Jacobson till höger.

Optimerade rengöringsrutiner – för friska och sunda grisar

I samarbete med Stiftelsen Lantbruksforskning stödjer Agrias forskningsfond projekt kring lantbruksdjurens hälsa och välfärd. Magdalena Jacobson är veterinär och professor i grismedicin vid SLU. Här beskriver hon sin studie om att förebygga smitta bland grisar, ett av 13 projekt som har tilldelats medel från stiftelsen i 2021 års utlysning.

Vilka smittor kan påverka jordbruket?

Idag finns än så länge få kliniska symptom som kan härledas till klimatförändringar i Sverige, men varningsklockorna har börjat ringa på allvar. Varmare och fuktigare klimat innebär fler smittbärare och nya smittor som påverkar jordbruket. 

Undvik fåglar på foderbordet för en friskare besättning

Att få in en smitta i sin besättning är många producenters mardröm. Bakterier kan komma in genom bland annat nyinköpta djur eller via fodret, men även fåglar och andra vilda djur kan ha betydelse för smittoläget på gården.

Sommarsjuka – ett ovälkommet vårtecken

Nu är våren på ingång och med den även fästingarna. Kor och får kan drabbas av den fästingöverförda sjukdomen Babesios eller Piroplasmos, i folkmun även kallad sommarsjukan.

Minska riskerna vid djurhantering

Arbete med lantbruksdjur kan ibland innebära en del skaderisker, både för djur och för människa. Det finns mycket du kan göra för att minska dessa risker.

Hygienkraven skärps för att minska smittspridning

Jordbruksverket har tagit fram nya hygienregler för djurhållare och besöksverksamheter, för att minska smittspridningen mellan djur, samt mellan djur och människor.

Agria tänker smittskydd

I en värld med allt öppnare gränser ökar också risken för att smittsamma sjukdomar som till exempel salmonella ska spridas. Även andra sjukdomar, som fotröta, EHEC och RS-virus kan drabba dina djur.