Urinstopp är mycket allvarligt! Du ska alltid åka in med en katt som inte kan kissa.

Vanliga urinvägssjukdomar hos katt

  • Idiopatisk cystit
  • Urinvägsinfektion
  • Urinsten
  • Urinstopp

Orsaker till urinvägssjukdomar

Vanliga orsaker till att katten drabbas av urinvägsbesvär är stenar i urinblåsa eller urinrör, plugg i urinröret hos hankatter bestående av celler och kristaller, spasm i urinvägar, urinvägsinfektion eller tumör.

Har min katt en urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion orsakad av bakterier är mycket ovanligt hos katter, jämfört med hundar. Däremot finns det andra orsaker till symptom från urinvägarna, vilket gör att kattägare ofta tror att katten har just infektion.

Idiopatisk cystit – FIC

Idiopatisk cystit är en inflammation i urinblåsan utan känd orsak och detta är den allra vanligaste orsaken till urinvägsproblem hos katt. Inflammationen kan vara lokalt utlöst på grund av en retning i blåsan eller centralt utlöst på grund av stress. För att ställa diagnosen behöver man först utesluta andra orsaker till symptomen såsom exempelvis urinsten.

En katt med FIC kissar lite och ofta, många gånger blodblandad urin. Katten skriker ofta i samband med urinering och kan kissa på fel ställen.

Det finns ingen enkel behandling av idiopatisk cystit. Symptomen kan klinga av spontant inom några dagar. Smärtstillande läkemedel kan hjälpa.Men viktigast är att försöka späda ut urinen genom blötmat eller specialdiet, öka vattenintaget exempelvis genom flera vattenskålar på olika platser i hemmet och berika miljön katten lever i och minska stress. Det är även viktigt att öka kattens vattenintag.

Urinsten hos katt

Det är inte ovanligt att hankatter får urinsten, men även honkatter kan drabbas. På hankatter är det vanligt att de får besvär med att kissa och små stenar kan täppa till urinröret då urinröret är smalt på hankatter. Ofta kan drabbade honor fortfarande kissa men får istället blod i urinen och kissar oftare.

Urinstopp kräver veterinärvård

Urinstopp är mycket allvarligt! Om din katt inte kissar under flera timmar trots att den försöker så måste du söka veterinärvård akut. Urinstopp drabbar framförallt hankatter. Det kan vara stenar i urinröret eller ansamling av inflammatoriska celler och kristaller som täpper till urinröret.

Ett stopp i urinvägarna kan vara livshotande, då njurarna kan skadas av att urinen inte kissas ut. Har urinstoppet börjat påverka njurarnas funktion visar katten tecken på slöhet och matvägran bland annat.

Diagnos och behandling av urinbesvär

Den initiala diagnosen ställs genom symptomen katten har. Men man behöver om möjligt finna orsaken till symptomen såsom att upptäcka infektion, inflammation eller urinstenar genom att urinprov, bakterieodling, blodprov, röntgen eller ultraljud.

Här kan du läsa mer om diagnos och behandling av urinbesvär hos katt

Katter med ökad risk för urinvägssjukdomar:

  • Medelålders katter
  • Kastrerade katter
  • Överviktiga katter
  • Innekatter
  • Katter som bara äter torrfoder

Se till att katten dricker för att förebygga urinvägssjukdom

Katter har koncentrerad urin vilket ökar risken för urinvägsproblem. Det är därför viktigt att se till att katten får i sig tillräckligt mycket vatten. Vattnet ska bytas dagligen, hållas friskt och rent eftersom katter är renliga djur. Vattenskålar bör ställas ut på flera ställen och inte nära maten då katter vill äta på ett ställe och dricka vatten på ett annat ställe. Många katter föredrar grunda och vida vattenskålar och de ska helst inte vara i plast. Vattenfontäner kan också vara ett bra alternativ. Katten kan även få i sig mycket vatten via fodret, helst ska katten därför utfodras med blötfoder.

Kattförsäkring

Vad kostar det att försäkra min katt?

Upp till50%rabatt för alla katter