När katter har besvär med urinvägarna kan de vara orsakade av inflammation eller urinsten i urinrör och urinblåsa. Bakterieinfektioner är mindre vanliga, men det förekommer och då oftare hos äldre katter.

Symtom vid urinvägsbesvär hos katter

Inflammationer och infektioner i urinvägarna hos katter kan visa sig på många sätt:

  • Svårigheter att kissa, ibland kan katten göra kvidande ljud på grund av smärta.
  • Katten kissar oftare eller försöker att kissa mycket oftare än vanligt.
  • Blodig, missfärgad eller illaluktande urin.
  • Katten kissar på ovanliga ställen, som till exempel på möbler och golv.
  • Överdriven rengöring av urinrörsmynningen och området runt könsorganet.
  • Katten är trött, slö och visar försämrat allmäntillstånd.

Diagnos vid urinbesvär hos katter

Den initiala diagnosen ställs genom symptomen ovan. Men man behöver om möjligt finna orsaken till symptomen såsom att upptäcka infektion, inflammation eller urinstenar.

  • Laboratorieanalys av ett urinprov.
  • Bakterieodling av urinen för att se om bakterier finns i urinvägarna.
  • Blodprov för att söka efter andra orsaker till urinvägssjukdom, såsom njursjukdom.
  • Röntgen eller ultraljud av blåsan och urinröret, för att bland annat upptäcka urinsten eller hitta onormala förändringar i urinblåseväggen.

Urinprovet ska helst vara taget på ett så rent sätt som möjligt. Kattlådan rengörs innan provtagning och sanden ersätts med provtagningkit från apotek eller välsorterad djuraffär. Ersättningen till sanden är små plastkulor som ej suger upp urinen och man kan hälla av urinen och låta plastkulorna vara kvar. Häll över urinen i en helt ren behållare och förvara i kylskåpet tills besök hos veterinär. Urinprov kan även tas direkt hos veterinären. Då är det bra om det finns någon urin i blåsan. Där tar man med hjälp av ett litet stick via buken i urinblåsan.

Så tar du ett urinprov hemma inför veterinärbesöket

  1. Urinprovet ska vara taget samma dag som veterinärbesöket och på ett så rent sätt som möjligt. Rengör därför kattlådan innan provtagning.
  2. Det finns ett särskilt provtagninskit för urinprov. Det innehåller plastkulor som inte suger upp urin, som du ersätter din vanliga kattsand med. Du kan köpa ett provtagningskit på apoteket eller i en välsorterad djuraffär.
  3. Häll över urinet från kattlådan till en helt ren behållare. Förvara sedan behållaren i kylskåpet tills du åker till veterinären.

Urinprov kan även tas direkt hos veterinären. Då är det bra om det finns någon urin i blåsan, så man kan prova med att ej låta katen ha tillgång till kattlådan ett par timmar innan veterinärbesöket. Där tar man med hjälp av ett litet stick via buken i urinblåsan.

Behandling av urinvägsbesvär hos katter

Om din katt ändå verkar må bra och det kommer urin så kan du ge det ett par dagar innan du uppsöker vård. Men om katten har tecken på urinstopp (försöker kissa utan framgång), mycket blod i urinen eller blivit trött ska du söka vård omgående.

  • Urinvägsinflammation behandlar veterinär med smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel.
  • Urinstopp kräver akut behandling för att avlägsna det som blockerar urinvägarna. Katten måste sövas och urinröret spolas så urin kan passera ut. Dropp ges för att spola igenom urinvägarna och har kattens njurar påverkats behöver dropp ges under några dagar under samtidig stationärvård. Stopp förekommer nästan uteslutande hos hankatter, detta på grund av att urinröret är mycket längre och smalare än hos honkatter.
  • Urinstenar som är närvarande i urinblåsa eller i urinröret, måste avlägsnas. Vissa typer av urinstenar kan lösas upp med hjälp av ett specialfoder. Andra måste avlägsnas kirurgiskt.
  • Bakteriell infektion i nedre urinvägarna svarar vanligtvis bra på antibiotikabehandling enligt odling och så kallad resistensbedömning (undersökning vilken antibiotika som ska användas mot den bakteriella infektionen).
  • Katter som får återkommande problem med urinvägarna kan behöva äta specialkost beroende på orsak till problemen.
  • Oavsett orsak är det bra att öka vattenintaget för att späda ut urinen bland annat genom att ge blötfoder och att ha flera vattenskålar hemma.
  • Reducera stress hemma och berika kattens miljö.

Tänk på!

Om din katt inte kissar under flera timmar trots att den försöker så måste du söka veterinärvård akut. Ett stopp i urinvägarna kan vara livshotande, då njurarna kan skadas av att urinen inte kissas ut.