Maria Weinehall föder upp raserna cirneco dell’etna och prazsky krysarik under kennelnamnet Lex Murphy. Prazskyn är dock ännu inte en FCI-godkänd ras. Maria engagerar sig i bägge rasklubbarna och har bland annat varit med och arbetat fram avelsstrategier och rasdokument.

– Båda raserna är jaktraser som faktiskt är ganska lika i sina temperament. De är smarta och lättmotiverade och tycker det är kul att jobba tillsammans med sin förare, berättar hon.

Fokus på cirneco just nu

Trots att Maria haft prazsky längst tycker hon cirnecon är den ras som passar henne bäst.

– Jag vill träna mina hundar i agility, lydnad och freestyle och prazskyns begränsning är tyvärr dess storlek. Jag vill aldrig att de ska tycka träning eller tävling är obehagligt vilket till exempel en platsliggning blir för en sådan liten hund utomhus i Sverige om du vill tävla året runt, förklarar Maria.

Det betyder dock inte att Maria lagt ned prazsky-aveln helt men för tillfället ligger den längre fram i tiden. Just nu har hon istället fokus på sina cirnecos som placerade henne som nummer tre på listan Årets Uppfödare.

Fyra helsyskon i uppfödargruppen

Trots att Maria endast fött upp två kullar cirnecos hittills lyckades hon alltså konkurrera med uppfödare som hållit på betydligt längre och fått fram generationer av bra hundar.

– Om man tittar på vilka som ligger i toppen på listan Årets Uppfödare är det en ära att bara vara med på topp 20, säger Maria ödmjukt.

Faktum är att Marias uppfödargrupp som tävlade under 2013 endast bestod av de fyra individer som utgjorde hela hennes första cirneco-kull.

– Det blev bara fyra valpar i kullen som tack och lov blev väldigt jämna i typ. Det är ovanligt att cirneco-valpar blir så lika, kanske för att rasen mer eller mindre utvecklat sig själv på Sicilien under tusentals år och därför är ganska ”spretig”. Många domare har varit imponerade av jämnheten på dessa fyra individer och påpekat just den, berättar hon.

 

Synliggöra rasen

Maria hade inte alls planerat att placera sig högt på listan Årets Uppfödare utan hennes syfte med att ställa upp med uppfödargrupper var från början att synliggöra rasen cirneco mer eftersom det är en liten, trevlig ras som hon tycker förtjänar mer uppmärksamhet.

– Det är svårt att synas i grupp 5 och jag tänkte att vi kanske hade större chans att sticka ut som grupp. Cirneco är en ras som garanterat skulle passa väldigt många som inte ens har hört talas om den.

Maria är tacksam för de fina vännerna som ställt upp som handlers så många gånger under året. Det gick väldigt bra för hennes grupper och på tvådagars-utställningen i Tvååker i juli kom höjdpunkten då de var BIS-1 uppfödargrupp första dagen och BIS-3 andra dagen.

– Efter den utställningen förstod vi att vi skrapat ihop en del poäng och började följa listan.

Liten avelsbas kräver mer

Att föda upp raser med liten avelsbas kräver att du tänker efter lite extra.

– Om något går fel blir ju utslaget procentuellt större i en liten ras. När det gäller prazskyn är det svårt att få vettig bakgrundsinformation om hundar från Tjeckien som är rasens hemland. Dessutom är de mycket för matadoravel där vilket gör att den genetiska variationen minskar drastiskt, säger Maria.  

Gällande cirnecon så samarbetas det dock mycket i Norden.

– När jag skaffade min första cirneco 2009 fanns det 30 stycken i Sverige. Nu är antalet drygt 60 varav hälften av de nya hundarna är importer.  

Maria tycker det är viktigt att fler individer används i avel istället för att en enstaka individ används för många gånger.

Därför anser hon det vara tillräckligt att hennes Multichampion Multivinnare Chininas Ursula Un Uragano Lieve ”Lava”, som är norra Europas mest framgångsrika utställnings-cirneco någonsin och även freestyle-meriterad, fått två jättefina valpkullar.

– Lava har en fantastisk mentalitet som hon dessutom lämnat vidare till sina valpar. Och för mig är mentaliteten jätteviktig. Även om cirnecon är en antik ras så måste man ta hänsyn till att hundarna ska fungera i vårt moderna samhälle.

Mentalitet och rörelser viktigast

I Sverige får man inte jaga på samma sätt som i rasens hemland Italien där man bland annat har jaktprov med levande byten.

– Även om det vore superkul att någon gång åka till Italien och vara med på ett riktigt jaktprov finns det så många andra sätt här hemma att utvärdera hundarnas mentalitet och jaktbeteende, till exempel lure coursing, BPH och även agility som visar på smidighet.

Just rörelser är ett fokusområde i Marias uppfödning eftersom hon tycker de är ett bevis på hur välkonstruerad en hund är.

– För att en hund ska kunna röra sig bra måste den vara korrekt vinklad och det tycker jag inte man verkar prioritera i Italien där det fokuseras lite för mycket på huvud och storlek.

I utställningsringen vill Maria att hennes hundar ska visa sig som när de patrullerar staketet på hemmaplan.

– Och så tränar jag dem att kunna plocka fram det lilla extra genom sin attityd, berättar hon.

Framtidsplaner?

I Marias närmsta framtidsplaner finns förhoppningar på att de fyra hundar som ingick i hennes framgångsrika uppfödargrupp ska bli utställningschampions då de nu blivit tillräckligt gamla för det. Kanske kommer det visas någon uppfödargrupp från Lex Murphy om de skulle ”råka” ha fyra hundar anmälda till samma utställning under året.

– Jag kommer absolut inte köra lika hårt som 2013 då det är väldigt slitigt både fysiskt, psykiskt och framförallt ekonomiskt. Även om det så klart var värt all möda för rasens skull, avslutar Maria.