Område: Häst Om hästvälfärd

Nina Känsälä bredvid en tränsad fux.

Bästa presenterna till hästen står inte på butikshyllan

Många vill visa sin häst lite extra uppskattning på Alla hjärtans dag. Här tipsar Nina Känsälä – ridlärare, tränare och doktorand i hästvälfärd – om ”presenter” som på riktigt betyder något för hästens välmående. Men det är inget du hittar i ridsportbutiken.

Agrias veterinär Anette Graf bredvid en brun häst.

”Vi måste ta allmänhetens oro för hästarnas välfärd på allvar”

Anette Graf jobbar till vardags som veterinär hos Agria, hon är dessutom vice-president och ordförande i välfärdsgruppen hos FEEVA – ett europeiskt förbund för hästveterinärer. Under årets Hästföretagarforum föreläser Anette om hästvälfärd, här berättar hon mer om sitt föredrag.

Connemaraponny på sommarbete.

Hästens välfärd är beroende av rätt utfodring

Att fodra med rätt mängd av ett kvalitativt grovfoder vid rätt tidpunkter är en av grunderna till god hästvälfärd. ”Rätt utfordring är viktigt för att hästen ska må bra både fysiskt och mentalt”, säger Anette Graf, hästveterinär på Agria och ordförande i välfärdsgruppen hos FEEVA*. Här delar hon med sig av tips om utfodring för fler friska och nöjda hästar.

Kvinna som ryktar en häst i stallgången.

Vilka faktorer avgör om din häst trivs med livet?

Att hästen mår bra och trivs med sitt liv är något som de flesta hästägare strävar efter. Men vilka faktorer i hästens vardag är det som avgör hästens välfärd? Och hur vet man att hästen trivs? Anette Graf, som är hästveterinär på Agria Djurförsäkring och ordförande i välfärdsgruppen hos FEEVA*, brinner för välfärdsfrågor. Här delar hon med sig om vilka tecken som den enskilda hästägaren ska vara uppmärksam på.

Peder Fredricson hoppar över ett Agriahinder.

Ett smittsäkert VM: "Viktigt med öppenhet"

De senaste åren har inte bara inneburit en pandemi som har lamslagit vår värld – även inom hästvärlden har stora utbrott av smitta tvingat fram nya regler och förhållningssätt. I augusti samlas över 700 hästar från jordens alla hörn på VM i Danmark, men hur gör man ett mästerskap så smittsäkert som möjligt? Agrias hästveterinär Karl-Henrik Heimdahl berättar mer.

Hästvälfärd i VM-fokus: "Kan hjälpa, förebygga och ingripa"

I sommar väntar världsmästerskap i Danmark. Ett VM i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige då cirka 800 hästar – från över 70 nationer – kommer till tävlingsplatsen i Herning under två veckor i augusti. Stewarden Maria Hernek är en av dem som ska se till att hästarna har det så bra som möjligt under lite annorlunda förhållanden.

Anette Graf, hästveterinär på Agria.

“För mig handlar Hästkontraktet om eftertanke”

Anette Graf jobbar som veterinär hos Agria – hon är dessutom ordförande i välfärdsgruppen hos FEEVA, en internationell organisation för hästveterinärer. Med anledning av projektet Hästkontraktet ger hon sin syn på hästvälfärdsdiskussionen både i Sverige och i Europa.

Linda Kjellberg, huvudlärare i hästkunskap på Ridskolan Strömsholm.

”Vi behöver säkerställa att hästen kan känna sig trygg”

I samarbete med bland annat riksanläggningarna har Agria tagit fram Hästkontraktet, tio punkter som varje hästägare bör kunna ge som ett symboliskt löfte till sin häst. Linda Kjellberg är huvudlärare i hästkunskap på riksanläggningen Strömsholm. Här ger hon sin syn på hästvälfärd.